Războiul secret al SUA se extinde pe tot globul

Sub masca anagajamentului său pentru o diplomaţie delicată şi dincolo de zonele de luptă din Afganistan şi Irak, administraţia Obama a extins în mod semnificativ un amplu război secret al SUA contra Al-Qaida şi altor grupări radicale, conform unor oficiali importanţi din armată şi administraţie, scrie ziarul american The Washington Post.

Forţele de operaţiuni speciale au crescut atât ca număr cât şi ca buget, fiind desfăşurate în 75 de ţări, comparativ cu 60 la începutul anului trecut. Pe lângă unităţile care au petrecut mai mulţi ani în Filipine sau Columbia, astfel de unităţi operează şi în Yemen sau în alte părţi în Orientul Mijlociu, Africa sau Asia Centrală.
Comandanţii elaborează planuri pentru creşterea folosirii acestor forţe în Somalia, existând planuri şi pentru lovituri preemptive sau de represalii în numeroase alte locuri din lume, urmând ca ele să fie aplicate în cazul identificării unui complot sau după un atac legat de un anumit grup.

Avantajul folosirii de forţe ‘secrete’ este acela că operaţiunile lor sunt rar discutate în public. Pentru un democrat ca Obama, criticat din toate părţile spectrului politic pentru prea multă sau prea puţină agresivitate, atacurile nerecunoscute cu drone ale CIA din Pakistan sau raidurile unilaterale din Somalia precum şi operaţiunile reunite din Yemen reprezintă instrumente politice utile, potrivit ziarului american.

Comandanţii operaţiunilor speciale au devenit o prezenţă mult mai obişnuită la Casa Albă decât pe vremea lui GeorgeW. Bush. Capacităţile operaţiunilor speciale solicitate de Casa Albă merg dincolo de lovituri unilaterale, incluzând antrenarea de forţe locale antitero şi operaţiuni reunite împreună cu aceştia.

John O. Brennan, director pentru probleme antitero pe lângă Casa Albă, afirma săptămâna trecută că SUA nu doar vor răspunde în urma faptului împlinit al unui atac terorist ci ‘vor iniţia lupta contra Al-Qaida şi aliaţilor acesteia, oriunde ar complota şi s-ar antrena eľ, o astfel de retorică nefiind foarte diferită de promisiunea lui Bush de a ‘iniţia lupta contra duşmanului… şi a aborda cele mai rele ameninţări înainte ca ele să iasă la suprafaţă’.

Obama a făcut din aceste forţe o parte mult mai integrată a strategiei sale globale de securitate, solicitând o creştere a bugetului acestor operaţiuni cu 5,7 la sută în 2011, plus 3,5 miliarde dolari fonduri pentru cazuri neprevăzute în 2010.
Era Bush a ciocnirilor dintre Ministerul Apărării şi Departamentul de Stat, legat de desfăşurările de operaţiuni speciale, a încetat, la aceasta contribuind, se spune, relaţia strânsă între Robert Gates (apărare) şi Hillary Clinton (externe).

Generalului David Petraeus şi altora li s-a ordonat de către statul major reunit, sub Bush, să dezvolte planuri de folosire a forţelor pentru operaţiuni speciale cu scopul culegerii de informaţii şi în alte misiuni antiteroriste, dându-li-se autoritatea de a le da ordine directe acestor forţe.
Comandamentul operaţiunilor speciale, cu baza în Tampa, nu se arată însă prea încântat să fie subordonat unor comandanţi regionali sau din teatrul de luptă.

Trupele de operaţiuni speciale din Afganistan aveau propria structură de comandă până la începutul anului, când au fost puse sub comanda reunită a comandanţilor SUA şi NATO de acolo, generalii McChrystal şi Rodriguez. Forţele speciale mai sunt iritate şi de procedura dificilă prin care preşedintele sau un responsabil desemnat trebuie să autorizeze folosirea forţei letale în afara zonei de război.

John B. Bellinger, fost consilier juridic în timpul celor două administraţii Bush, afirma despre actuala administraţie că pare să-şi extindă operaţiunile atât în termeni de extrateritorialitate cât şi de agersivitate, dobândind autoritatea legală pe care astfel de acţiuni în extindere sunt bazate.

Administraţia Obama a respins autoritatea executivă constituţională pretinsă de Bush şi şi-a bazat operaţiunile sale letale pe autoritatea acordată preşedintelui de Congres, în 2001, de a folosi ‘toate forţele necesare şi adecvate contra naţiunilor, organizaţiilor sau persoanelor’ despre care consideră că ‘au planificat, autorizat, comis sau ajutať la atacurile din 11 septembrie 2001.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata