Real Madrid şi Manchester United, cele mai valoroase cluburi de fotbal

Real Madrid şi Manchester United sunt cele mai valoroase cluburi europene de fotbal, potrivit unui studiu realizat de firma de audit şi consultanţă KPMG, care a analizat 32 de cluburi, informează AFP.

Valoarea financiară a cluburilor Real Madrid şi Manchester United este estimată de KPMG la 2,9 miliarde de euro fiecare. Urmează FC Barcelona (2,7 miliarde de euro), Bayern München (2,1 miliarde de euro) şi Arsenal (1,6 miliarde de euro). Pe ansamblu, primele trei cluburi din clasament (Real Madrid, Manchester United şi FC Barcelona) sunt echivalente cu o treime din valoarea totală a celor 32 de cluburi din clasament (26,3 miliarde de euro).

În rândul celor 32 de cluburi cele mai bine reprezentate sunt cluburile engleze (40%). Premier League, cel mai bogat campionat de fotbal din lume, va beneficia începând cu sezonul următor de o creştere considerabilă a drepturilor de televizare (5,1 miliarde de lire sterline sau 6,7 miliarde de euro pe trei ani), ca urmare a unui contract record încheiat la începutul lui 2015.

După Premier League urmează La Liga, campionatul de fotbal din Spania, care se poate lăuda cu două echipe în finala Ligii Campionilor, la fel cum s-a întâmplat şi în 2014 (Real Madrid şi Atletico Madrid), după ce FC Sevilia a câştigat Europa League.

În ceea ce priveşte Franţa, cel mai valoros club este PSG, care ocupă locul 10, cu o valoare de 843 milioane de euro. Monaco nu ocupă decât locul 26 (195 milioane de euro), urmat de Olympique de Marseille (190 milioane de euro), în timp ce Lyon se clasează pe locul 29 (186 milioane de euro).

La realizarea acestui studiu, KPMG susţine că s-a bazat pe informaţiile financiare publice la 1 ianuarie 2016. Clasamentul final a fost elaborat ţinând cont de mai multe elemente: rentabilitate, popularitate, potenţial sportiv, drepturi de difuzare şi proprietatea stadionului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata