Realitatea Brexit stârnește temeri privind pacea din Irlanda de Nord

Mânia profundă dintre unioniștii pro-britanici din Irlanda de Nord din cauza barierelor comerciale post-Brexit, care îl întrerup de restul Regatului Unit este împodobită de-a lungul drumului de la Belfast la orașul portuar.
Afișele care cer „Nu există frontieră maritimă irlandeză”, „La naiba cu protocolul Irlandei de Nord” și „UE, luați-vă mâinile de pe Ulster” acoperă o mare parte din ruta de 35 km (20 mile), opoziția lor față de noile aranjamente comerciale subliniate de zborul britanic Union Jack semnalizate fiecare cu câteva lampioane.

O dispută între Marea Britanie și Uniunea Europeană cu privire la punerea în aplicare a așa-numitului protocol din Irlanda de Nord – conceput pentru a preveni o frontieră irlandeză „dură” – a ridicat temerile că indignarea pe care a provocat-o printre unii prinși la mijloc ar putea face prostestele să devină violente.

„Singurul lucru care obține rezultate în această țară este violența sau amenințarea cu violența”, a spus Alex, un rezident din Larne, în vârstă de 72 de ani, care s-a descris ca fiind „unionist adecvat”. El a refuzat să-și dea numele de familie.

„Facem parte din Regatul Unit, ne-am născut britanici, trăim britanici și vom muri britanici.”

Regiunea administrată de britanici rămâne profund împărțită de-a lungul liniilor sectare, la 23 de ani după ce un acord de pace a încheiat în mare măsură trei decenii de vărsare de sânge. Mulți naționaliști catolici aspiră la unificare cu Irlanda, în timp ce unioniștii protestanți vor să rămână în Marea Britanie.

Păstrarea acelei reguli delicate, fără a permite Regatului Unit o ușă din spate către piața unică a UE prin granița dintre Irlanda de Nord și Irlanda, membră a UE, a fost una dintre cele mai dificile probleme ale celor aproape patru ani de discuții sinuoase asupra condițiilor de ieșire a Marii Britanii din blocul european.
Protocolul urmărea să rezolve acest lucru păstrând Irlanda de Nord atât pe teritoriul vamal al Regatului Unit, cât și pe piața unică a UE.

Cu toate acestea, întreruperea ulterioară a porturilor din Irlanda de Nord la comerțul cu mărfuri de zi cu zi, cum ar fi brânza originară din Marea Britanie, de când Marea Britanie a părăsit UE pe 31 decembrie înseamnă că problema este departe de a fi soluționată.

Sindicaliștii spun că, în efortul său de a evita controalele la frontieră între Irlanda de Nord și Irlanda, membru al UE și, astfel, de a atenua preocupările naționaliste, acordul Brexit le-a eliminat în schimb din restul Regatului Unit cu o frontieră eficientă în Marea Irlandei.
Mulți sindicaliști spun că simt că o parte din identitatea lor este ștearsă.

Luna aceasta, grupările paramilitare loialiste din nordul Irlandei – care au ucis catolici în timpul anilor de violență în ceea ce au văzut drept represalii pentru agresiunea armatei republicane irlandeze (IRA) – au declarat că retrag temporar sprijinul acordului de la Belfast din 1998.
În timp ce promiteau opoziție pașnică și democratică la acordul Brexit, grupurile, care includ Forța de voluntari din Ulster, Asociația de Apărare a Ulsterului și Comandamentul Roșu de Mână, l-au avertizat pe premierul britanic Boris Johnson într-o scrisoare „să nu subestimăm puterea sentimentului”.

David Campbell, președintele Consiliului Comunităților Lealiste, care reprezintă punctele de vedere ale paramilitarilor loialiști, a declarat că va fi deschisă o „cutie a Pandorei” de protest și criză politică, cu excepția cazului în care UE ar fi fost de acord cu modificări semnificative ale acordului.

El a spus că furia unionistă se desfășoară la cel mai înalt nivel de la acordul anglo-irlandez din 1985, care a conferit Dublinului un rol consultativ în afacerile din Irlanda de Nord și a determinat proteste în masă și o creștere a violenței loialiste.

„Conducerile actuale ale organizațiilor loialiste sunt supuse unei presiuni extreme, să zicem doar, tinerilor turci care probabil văd o oportunitate de a intra în război în condițiile lor”, a spus el pentru Reuters.

Marea Britanie a recunoscut profunzimea sentimentului vineri, când secretarul Irlandei de Nord, Brandon Lewis, a declarat că deziluziunea unionistă față de acord ar putea pune provincia „într-un loc destul de periculos din punct de vedere al stabilității”.
Declarația grupurilor loiale trebuie luată în serios, a declarat Billy Hutchinson, fost prizonier al Forței de Voluntari din Ulster (UVF), care este acum liderul Partidului Unionist Progresist (PUP), un mic partid politic loialist cu legături cu UVF.

În timp ce Irlanda de Nord a votat 56% -44% pentru a rămâne în UE la referendumul din 2016, mulți unioniști, care au susținut în mare parte Brexit-ul, au considerat că le va spori britanicitatea, potrivit lui Hutchinson.

Guvernul lui Johnson a promis că nu vor exista noi bariere în calea comerțului în Marea Britanie.

„Dacă nu ar fi existat o pandemie, sunt absolut încrezător că oamenii ar fi ieșit pe stradă”, a spus Hutchinson, care a executat 15 ani de închisoare pentru asasinarea a doi frați vitregi catolici în anii ’70.

„Dacă partidele politice din partea unionistă nu încearcă să înfrunte acest lucru oferindu-le un fel de speranță, un fel de conducere, atunci veți avea violență”.

Puțini cred că regiunea se va întoarce la bombardamentele și la uciderile din cauza „necazurilor”, perioada care a lăsat mai mult de 3.600 de oameni morți. Grupurile loialiste, deși nu au fost în mod oficial părți la acordul din 1998, au aprobat acordul de pace și și-au dezafectat armele în anii care au urmat.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata