Recep Tayyip Erdogan, învestit preşedinte al Turciei

Recep Tayyip Erdogan a fost învestit joi în funcția de președinte al Turciei în cadrul unei ceremonii organizate la parlament, informează AFP, Reuters și DPA.

Ales pe 10 august pentru un mandat de cinci ani, Erdogan (60 de ani), care-i succede lui Abdullah Gul, a jurat să ‘respecte Constituția, statul de drept, democrația, principiile și reformele lui Atatürk și principiile republicii laice’.

Armata a tras salve de tun după depunerea jurământului, notează DPA.

Membrii principalei formațiuni din opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), au părăsit hemiciclul în semn de protest față de refuzul lui Erdogan de a demisiona din funcția de șef al guvernului în pofida victoriei sale în alegerile prezidențiale.

Membrii unui alt partid de opoziție, Partidul Acțiunii Naționaliste (MHP, extremă-dreaptă), au refuzat să-l aplaude pe noul șef al statului.

După ceremonia de predare a puterii de către șeful statului în exercițiu Abdullah Gül, Erdogan urmează să-l însărcineze tot în cursul zilei de joi pe succesorul său desemnat, fostul ministru de externe, Ahmet Davutoglu, 55 de ani, cu formarea unui nou guvern a cărui componență urmează să fie anunțată vineri. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata