Recomandări din Rusia faţă de Afganistan

Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu trebuie sa renunte la actualele obligatii asumate in Afganistan, recomanda, intr-un articol publicat in The New York Times, Boris Gromov, fostul comandant al Armatei a 40-a a URSS desfasurata in anii 1980 in Afganistan, si Dmitri Rogozin, reprezentantul permanent al Federatiei Ruse pe lânga NATO.

Aceste obligatii sunt importante atât pentru NATO insasi, cât si pentru securitatea Occidentului si viitorul Asiei Centrale, considera autorii.

Apelurile europenilor de a reduce cât mai repede contingentul ISAF (Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate in Afganistan) sunt catalogate de autorii articolului drept “pacifiste si iresponsabile in acelasi timp”.
Daca NATO nu-si va atinge obiectivele trasate in Afganistan, obligatiile reciproce asumate de cele 28 de state-membre ale Aliantei vor fi subminate, iar organizatia va ramâne fara fundamentul si menirea sa, atentioneaza Gromov si Rogozin, amintind de soarta URSS.

Proiectul privind retragerea rapida a ISAF din Afganistan fara inregistrarea victoriei constituie un “plan sinucigas”, care echivaleaza cu colapsul politic al structurilor occidentale de securitate. În opinia celor doi autori, in anii 1980, Armata sovietica si-a atins, spre deosebire de americanii din Vietnam, obiectivul trasat in Afganistan.

“De fapt, URSS a fost prima care a aparat civilizatia occidentala de atacurile fanaticilor musulmani”, afirma autorii, sub liniind ca Occidentul nu a multumit pentru aceasta Uniunii Sovietice, ci dimpotriva, a contracarat-o mereu.
În situatia actuala, o retragere rapida a trupelor NATO din Afganistan va consolida pozitiile islamistilor, va destabiliza situatia din alte state ale Asiei Centrale si va determina un exod in masa a refugiatilor, inclusiv spre Europa si Rusia, atentioneaza autorii.

De asemenea, o asemenea retragere va amplifica fenomenul producerii si contrabandei de stupefiante. “De aceea, atunci când occidentalii numara sicriile militarilor NATO care au decedat in Afganistan, sa nu uite sa le numere si pe cele ale americanilor si europenilor care au murit din cauza heroinei talibane la ei acasa”, noteaza Gromov si Rogozin.

Lichidarea lui Ossama ben Laden nu va putea fi considerata o finalizare reusita a operatiunii din Afganistan, considera Gromov si Rogozin. “Este necesar cel putin ca NATO sa asigure un regim politic stabil si sa preintâmpine talibanizarea intregii regiuni”, subliniaza autorii, explicând ca aceasta este pozitia Rusiei, care sprijina misiunea NATO, iar in cazul esuarii acesteia va antrena Fortele de Reactie Rapida din cadrul Organizatiei Tratatului de Securitate colectiva (OTSC).
“Între timp, NATO trebuie sa studieze campania noastra militara din Afganistan, când timp de 10 ani URSS a reusit sa faca fata ofensivei fundamentalistilor islamici”, subliniaza in final Boris Gromov si Dmitri Rogozin.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata