Reducerile bugetare prevăzute de guvernul britanic afectează familiile cele mai sărace

Bugetul anunţat de guvernul britanic în luna iunie nu a reuşit să-şi respecte angajamentul de a fi „progresiv” şi în schimb o mare parte din povara reducerii deficitului fiscal va cădea pe umerii familiilor mai sărace, informează miercuri think tank-ul britanic de primă mărime, Institutul pentru Studii Fiscale (IFS), citat de Wall Street Journal (WSJ).

Analiza efectuată de IFS a arătat că familiile cu venituri mici, formate din persoane cu vârsta activă, pierd cel mai mult de pe urma reducerilor decise de ministrul de finanţe George Osborne, în timp ce familiile formate din persoane cu vârsta activă fără copii, din jumătatea superioară a distribuţiei veniturilor, pierd cel mai puţin.
Aceste constatări sunt de natură să agraveze tensiunile dintre conservatori şi partenerul lor de coaliţie minor, Partidul Democrat Liberal, care a facut o promisiune electorală cheie, de a crea un sistem fiscal echitabil.

Cercetarea „arată că, odată considerate toate reducerile de beneficii, taxele şi modificările beneficiilor anunţate în bugetul de urgenţă sunt în mod clar regresive, în contextul în care, în medie, ele afectează cele mai sărace familii, mai mult decât pe cele din categoria superioară-mijlocie de distribuire a veniturilor în numerar, pentru a nu mai vorbi în termeni de procente, a explicat „think tank-ul menţionat.

Cifrele arată că cele mai sărace 10% dintre familiile cu copii din Marea Britanie vor suferi o pierdere de 5,2% din venitul net din cauza măsurilor care urmează sa fie puse în aplicare în aprilie 2014 – aproape de cinci ori mai mare decât pierderea de 1,1% pe care cele mai bogate 10% dintre familii o vor înregistra.
În ansamblu, cei mai săraci 10% dintre britanici vor putea sa sufere o scădere cu 4,3% a venitului net, ca urmare a reformelor, comparativ cu un declin de 0,85% pentru cei mai bogaţi 10% dintre britanici.

Cele mai recente măsuri vin în plus faţă de planurile detaliate de guvernul laburist anterior, care a plasat cea mai grea povară pe umerii celor mai bogate gospodării. Dar rezultatele studiului contrastează cu promisiunea guvernului de buget „progresiv”, care ar împărţi în mod egal povara măsurilor de austeritate.
„Efectele acestor decizii se vor menţine ani de zile, dacă nu decenii”, a declarat David Cameron la scurt timp după sondajul din iunie, subliniind faptul că guvernul a fost nevoit „să ia întreaga ţară” în calcul.

„Trebuie sa demarăm sarcina urgentă de a reduce deficitul nostru în mod deschis şi corect”, a spus el la vremea respectivă. Înăsprirea severă prevăzută în bugetul din 22 iunie, care a detaliat o combinaţie de 113 miliarde de lire de reduceri de cheltuieli şi creştere de taxe pâna în 2015, a venit ca răspuns la ameninţările agenţiilor internaţionale de rating de a elimina ratingul triplu-A al Marii Britanii dacă noul guvern nu va adopta măsuri agresive de a pune finanţele sale pe o traiectorie sustenabilă. Dar chiar şi aşa, măsurile i-au surprins pe analişti prin austeritatea lor, relevă WSJ.

IFS a afirmat că cercetarea sa a folosit date publicate de guvern de la anunţarea bugetului şi a încercat să reflecte impactul tuturor reducerilor de beneficii anunţate. Analiza din documentaţia bugetului a indicat că modificările ce urmează să intre în vigoare până în 2013 îi vor afecta pe cei mai bogaţi mai mult decât pe cei mai săraci, a mai constatat IFS.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata