Referendumul din Crimeea s-a încheiat cu un rezultat larg în favoarea anexării la Rusia

Referendumul din Crimeea cu privire la viitorul regiunii s-a încheiat duminică seara, 16 martie, cu aproximativ 93% voturi în favoarea anexării la Rusia, conform unui sondaj realizat la ieşirea de la urne de Institutul pentru cercetări politice şi sociale din Crimeea, relatează agenţia EFE.

Locuitorii din Crimeea au trebuit să aleagă între reunificarea cu Rusia a acestei republici autonome ucrainene şi o autonomie extinsă în Ucraina. Potrivit datelor date publicităţii de canalul rus Rossia 24, doar 7 % din electorat a votat pentru a doua opţiune, cea de a rămâne în cadrul Ucrainei cu o largă autonomie, scrie EFE.

După încheierea votului, comisia electorală a raportat că rata de participare a fost mai mare de 80% din cele 1,5 milioane de persoane cu drept de vot. În Sevastopol, unde se află baza flotei ruse din Marea Neagră, şi cu un statut special, participarea a fost de 85 %.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi cea mai mare parte a comunităţii internaţionale au declarat că nu vor recunoaşte rezultatele referendumului separatist şi că susţin menţinerea integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Rusia, care şi-a exercitat dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU împotriva unei rezoluţii ce condamna referendumul separatist, a declarat că va respecta opinia majorităţii din peninsula cucerită de Imperiul Rus în secolul al XVIII-lea.

Parlamentul din Crimeea, a cărui dizolvare a fost votată de Rada supremă de la Kiev, va cere luni, într-o sesiune extraordinară, preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, încorporarea regiunii autonome în Federaţia Rusă, a afirmat ‘premierul’ de la Simferopol, Serghei Axionov. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata