Reformă constituţională de la ‘başcan’: liderul găgăuzilor îi propune Chişinăului limba rusă şi federaţie

Până la începutul lui martie, Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) aflată la conducere în Republica Moldova îşi va preciza poziţia pe marginea planurilor de reformă constituţională anunţate.

Asemenea amendamente ar fi necesare pentru alegerea cu succes a unui preşedinte al republicii, după nenumăratele tentative eşuate, din cauza neîntrunirii celor 61 de voturi parlamentare prevăzute de actuala lege. Însă, dacă iniţial se vorbea doar despre modificarea procdurii de alegere a preşedintelui, acum reprezentanţi ai AIE propun şi înlocuirea în textul Constituţiei a limbii de stat ‘moldovenească’ cu cea română.

Săptămâna trecută, la iniţiativele AIE a reacţionat în mod inopinat şi Găgăuzia, notează cotidianul rus Vremia Novostei. Liderul Autorităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia, Mihail Formuzal i-a trimis preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, o scrisoare în care îl anunţă despre elaborarea de către o comisie specială a autonomiei a 70 de amendamente la 14 articole din Constituţia ţării.

Aceste amendamente prevăd revenirea la schema electorală ce funcţionase până în 2001, cea care prevedea alegerea preşedintelui ţării prin vot popular, precum şi fixarea limbii ruse ca limbă oficială în Republica Moldova.

De asemenea, se propune proclamarea Republicii Moldova drept federaţie compusă din trei subiecţi – Moldova propriu-zisă, Găgăuzia şi Transnistria – oferirea pentru găgăuzi a 50 de locuri în parlamentul central şi consolidarea dreptului autonomiei la autodeterminare, în cazul ‘schimbării statutului de stat independent al Republicii Moldova’, adică în cazul unirii sale cu România, precizează Vremia Novostei.

Teza conform căreia, prin existenţa în cadrul ţării a autonomiei găgăuze, Republica Moldova este de-facto un stat federativ, a fost subliniată de nenumărate ori chiar de Formulzal, ales ‘başcan’ în decembrie 2006. ‘Dacă actualele autorităţi ale ţării sunt interesate într-o unire reală a ţării, în întărirea statalităţii şi asigurarea renaşterii sale economice, ele ar trebui să sprijine iniţiativele găgăuze’, a declarat Formuzal.

De altfel, liderul găgăuz consideră că, la ora actuală, partidele din Republica Moldova sunt mai preocupate de soarta pe care o vor avea ele însele după viitoarele alegeri parlamentare anticipate şi de aceea ‘ele nu vor fi pregătite să accepte propunerile Găgăuziei’.
În opinia preşedintelui de onoare al Partidului Democrat (PD; membru al AIE), Dumitru Diacov, ‘reforma constituţională ar trebui să prevadă schimbarea procedurii de alegere a preşedintelui (ţării), lucru absolut necesar pentru depăşirea actualei crize politice’.
O modificare mai amplă a Constituţiei ‘nu este, însă, posibilă într-un termen scurť, consideră Diacov, subliniind că AIE se va decide, probabil, pe la începutul lui martie cu privire la iniţiativele pe care le va lua în acest sens.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata