Reformele, esentiale pentru Europa Centrala si de Est

 
Criza financiara globala a pus sub semnul intrebarii o mare parte din progresele incredibile facute de Europa Centrala si de Est in ultimii 20 de ani. În acest context, guvernele regiunii trebuie sa ia urgent masuri curajoase si nepopulare. Daca aceste alegeri nu sunt facute insa rapid, stabilitatea macroeconomica si sociala a regiunii este expusa riscurilor, iar o mare parte din vina apartine politicienilor  locali, este de parere Radovan Jelasic, guvernatorul Bancii Centrale a Serbiei, intr-un articol aparut in cotidianul britanic Financial Times (FT).
 
Pentru guvernatorul sârb, majoritatea tarilor  din Europa Centrala si de Est subestimeaza problemele cu care se vor confrunta in 2009 si 2010, pe masura ce modelele lor economice – bazate pe investitii straine  directe, imprumut extern, si, pentru membrii din regiune ai UE, fonduri de  la Bruxelles – necesita o revizuire masiva. Problemele de azi nu pot si nu ar trebui rezolvate doar prin ajutorul financiar din partea UE si a altor institutii financiare internationale, ci prin reforme fiscale si structurale, care sa includa sistemul pensiilor , sistemul medical si pe cel al educatiei.
 
În  al doilea  rând,  bancile  care  detin  controlul asupra  sistemului financiar  din  regiune subestimeaza cât de serioasa este situatia economica, agravând situatia prin ezitarea lor de a accepta chiar si ajutorul limitat oferit de guvernele lor, asa cum se intâmpla in Austria si Ungaria.
În al treilea rând, organismele de reglementare din regiune au la  indemâna  instrumente limitate deoarece majoritatea bancilor sunt detinute de institutii cu sediul in tari din UE, ceea ce face ca acestea sa stea si sa astepte ca pachetele de intrajutorare sa fie implementate in tarile unde se afla sediul central al acestor banci.
 
Nu in ultimul rând, organismele de reglementare nationale au inceput sa sustina brusc ca stiau deja de mult timp ca trebuia pregatit cadrul de supraveghere financiara din UE si nu numai. Singurul aspect pozitiv al actualei situatii este ca populatiile din regiune dau dovada de un grad crescut de realism in fata provocarilor , de care, sustine guvernatorul sârb, trebuie sa dea dovada si politicienii locali.
 
Pentru ca situatia sa ramâna sub control, nu doar economic , ci si social, guvernele din regiune trebuie sa faca pasi urgenti si curajosi, care presupun, in primul rând, revizuirea bugetelor pe 2009 si reducerea cheltuielilor. Este mai bine ca acest lucru sa fie facut de bunavoie azi, decât sub presiunea pietei, mâine, este de parere Jelasic.
În al doilea rând, UE ar trebui sa ofere un ajutor transparent si tangibil tarilor Europei Centrale  si de  Est, initiativele  locale  urmând sa  se coordoneze  cu fondurile  din partea UE, in colaborare cu Fondul Monetar International.
 
În al treilea rând, alte institutii financiare, in special Banca Mondiala , Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana de Investitii, ar trebui sa demonstreze ca prietenul la nevoie se cunoaste, ceea ce, in practica, ar presupune un aflux de bani varsati rapid in tarile din regiune. Daca acest lucru nu se va intâmpla, tarile din regiune se vor confrunta cu o serioasa incetinire economica, in care scaderea venitului consuma rapid toate investitiile de capital.
 
Daca in loc sa fie facute  modificari structurale  tarile  din regiune  aleg sa  isi asigure  in continuare  finantarea  din strainatate, s-ar putea incepe un nou ciclu al imprumutului strain care ar fi lasat pe umerii generatiei viitoare. Trebuie evitat acest lucru.
Trebuie sa speram ca, inainte ca deprecierile ratei de schimb sa duca la o inflatie mai mare, vor fi obtinute unele rezultate concrete. Daca situatia ramâne la fel ca azi, toate tarile din Europa Centrala si de Est, vor suferi, intr-o masura mai mare sau mai mica, tensiuni politice si economice, conchide Jelasic.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata