Reţea europeană de jurnalism de calitate, după modelul alianţelor aeriene

Ziarul italian Corriere della Sera a anunţat că va deveni al patrulea partener al reţelei de jurnalism european de calitate înaltă, care publică în limba engleză, lansată de Spiegel Online din Germania, NRC Handelsblad din Olanda şi Politiken din Danemarca, informează Der Spiegel.

Conform acordului, Corriere della Sera, Der Spiegel, NRC Handelsblad şi Politiken vor lucra împreună pentru a stabili o reţea continentală, care deserveşte utilizatori Web de limbă engleză, cu acces la jurnalismul unora dintre cele mai respectate surse din Europa.
„Ziarul Corriere della Sera este mândru să intre într-un parteneriat editorial cu site-urile în limba engleză ale unora dintre cele mai bune branduri media din Europa”, a declarat Daniele Manca, editor adjunct la Corriere della Sera şi redactor-şef al website-ului acestuia.

„Dorim să contribuim la această reţea tot mai mare de editori ai jurnalismului de calitate european dintr-o perspectivă italiană”, a mai spus el. Ziarul cu sediul la Milano, având o medie de 1,6 milioane de cititori online pe zi, publică ştiri în limba engleză privind afaceri curente şi de cultură italiană online, începând din 2004.
Prin parteneriatul cu noi publicaţii cu reputaţie puternică de jurnalism de calitate, Corriere della Sera va contribui cu ştiri şi perspective referitoare la Italia şi Europa de la secţiunea sa în limba engleză „Italian Life”.

„Der Spiegel Online este bucuros să aibă Corriere della Sera, cu istoria sa bogată şi tradiţiile jurnalistice, ca parte a reţelei noastre”, a afirmat Rüdiger Ditz, redactor-şef al Spiegel Online. „Împreună cu ziarul cel mai apreciat din Italia şi cu ceilalţi parteneri ai noştri de la Rotterdam şi Copenhaga, ne propunem să oferim jurnalism independent şi formator de opinie pe probleme cu care se confruntă Europa şi comunitatea internaţională, din diferite perspective.

Intenţionăm să creăm o reţea modelată după alianţele aeriene – una care promovează identitatea naţională a membrilor în timp ce, în acelaşi timp, construieşte platforma pentru un dialog cu adevărat pan-european”, a mai precizat Ditz.
„Cooptarea unei publicaţii majore din sudul Europei, precum Corriere della Sera, în reţeaua noastră, este foarte importantă”, a afirmat la rândul său, Birgit Donker, redactor-şef al cotidianul olandez NRC Handelsblad.

„Intenţionăm să dezvoltăm noi proiecte pan-europene şi să le furnizăm cititorilor noştri relatările locale incisive pe care le aşteaptă”, a declarat redactorul-şef al Politiken, Stig Orskov, care a adăugat că sunt în curs de desfăşurare negocieri cu alte publicaţii de frunte pentru a extinde reţeaua şi mai mult în 2010. Spiegel Online şi NRC Handelsblad s-au asociat în 2008 în vederea creării unei reţele în limba engleză de editori privaţi din întreaga Europă.

De atunci, cele două companii au schimbat frecvent articole şi au cooperat privind o serie de proiecte comune jurnalistice, printre care relatări în colaborare şi discuţii on-line. După ce reţeaua s-a extins în 2009, incluzând Politiken din Danemarca, partenerii au acoperit în comun campania pentru alegerile pentru Parlamentului European, cu interviuri cu formatori de opinie de pe continent, ca parte a proiectului „27 Views of Europe”.
Odată cu extinderea reţelei, Der Spiegel, NRC Handelsblad, Politiken şi Corriere della Sera speră să pună bazele unei platforme pan-europene de dialog, care să reprezinte diverse perspective de pe întreg continentul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata