Reuniune UE-Rusia-Ucraina privind securitatea aprovizonării cu gaz, la 2 mai la Varşovia

Reprezentanții Uniunii Europene, ai Rusiei și ai Ucrainei vor participa la 2 mai la o reuniune la Varșovia consacrată securității aprovizionării cu gaz rusesc a Ucrainei și a țărilor blocului comunitar, a anunțat marți Comisia Europeană.

Reuniunea între comisarul european al energiei, Gunther Oettinger, și miniștrii energiei din Rusia, Aleksandr Novak, și Ucraina, Iuri Prodan, reprezintă „un pas constructiv în contextul crizei din Ucraina”, a declarat în cadrul briefingului de presă cotidian Pia Ahrenkilde Hansen, purtătoare de cuvânt a CE.

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Energiei a anunțat luni că reprezentanții celor trei părți ar urma să se întâlnească la începutul lunii mai la Moscova pentru discuții pe tema securității livrărilor de gaze naturale rusești. Ulterior, purtătoarea de cuvânt a lui Gunther Oettinger a precizat că data și locul întâlnirii urmează a fi stabilite în urma unor convorbiri telefonice între comisarul european pentru energie și miniștrii rus și ucrainean de profil.

Dialogul între cele trei părți privind securitatea aprovizionării cu gaz rusesc va avea loc în urma scrisorii președintelui rus Vladimir Putin adresată liderilor din 18 state membre, printre care și România, în care liderul de la Kremlin atrăgea atenția asupra faptului că neplata datoriei de 2 miliarde de euro a Ucrainei către Gazprom ar putea periclita aprovizionarea cu gaz a statelor membre. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata