Revolta din Kârgâzstan ar putea periclita baza militară cheie a SUA

Protestele sângeroase din Kârgâzstan împotriva regimului represiv al lui Kurmanbek Bakiev, soldate cu fuga acestuia din capitala Bişkek, ar putea constitui o ameninţare la adresa liniei de aprovizionare militare americane spre Afganistanul vecin. Instabilitatea din această ţară repune în discuţie soarta bazei aeriene critice a SUA, consideră The New York Times.

Liderii opoziţiei s-au înfuriat în primăvara trecută, când oficiali ai administraţiei Obama l-au curtat pe Bakiev – despre care au recunoscut că este un autocrat – într-o încercare încununată de succes în cele din urmă de a păstra drepturile pentru baza militară de la Manas, folosită pentru aprovizionarea trupelor din Afganistan. Preşedintele Obama i-a trimis chiar o scrisoare de apreciere preşedintelui kârgâz.

În ceea ce o priveşte, Rusia i-a oferit lui Bakiev o sumă considerabilă drept nouă asistenţă, fapt pe care SUA l-au interpretat drept un efort de a-l convinge pe acesta să închidă baza, pentru a limita prezenţa militară americană în sfera de influenţă a Rusiei. După ce a promis evacuarea americanilor anul trecut, Bakiev a schimbat cursul, după ce administraţia americană a fost de acord să plătească o chirie mai mare pentru bază.

Un oficial american a declarat miercuri seara că zborurile spre baza de la Manas au fost suspendate. Lt Bill Speaks, purtător de cuvânt pentru Comandamentul Central al SUA, a precizat că unii militari şi unele echipamente programate să tranziteze de la Manas spre Afganistan au fost amânate din cauza revoltelor antiguvernamentale, iar armata se pregăteşte să folosească alte rute.

Atitudinea americană faţă de Bakiev a supărat politicieni kârgâzi din opoziţie, care au declarat că este o ruşine ca Statele Unite, care susţin valorile democratice în lumea în curs de dezvoltare, să păstreze în acelaşi timp o alianţă cu Bakiev.
Fiul preşedintelui kârgâz, Maksim, urma să se afle la Washington, joi, pentru discuţii cu oficiali ai administraţiei. Potrivit New York Times, opoziţia îl vede pe Bakiev jr drept o slugă coruptă a tatălui său şi este furioasă pentru că i-a fost acordată audienţa. Departamentul de Stat a declarat însă miercuri că a anulat întrevederile.

Liderii opoziţiei au fost divizaţi în ultimele săptămâni legat de faptul dacă vor continua să permită bazei militare americane să rămână în ţară, dar pare să fie clar că ei nutresc amărăciune legat de SUA. Rusia vecină, care s-a simţit de mult timp ofensată de bază, a căutat să câştige favorurile opoziţiei, relevă ziarul american.

„Comportamentul politic al SUA a creat o situaţie în care noile autorităţi ar putea dori să se uite mai mult spre Rusia decât spre SUA şi va consolida voinţa politică de a riposta Americii”, a declarat Bakit Beşimov, un lider al opoziţiei care a fugit din Kârgâzstan, în luna august a anului trecut, deoarece s-a temut pentru viaţa lui. Beşimov a fost unul dintre numeroşii politicieni şi jurnalişti din opoziţie care au fost ameninţaţi, bătuţi şi chiar omorâţi în ultimii ani.

Kârgâzstanul, o ţară din munţii Asiei Centrale care are cinci milioane de locuitori, este una dintre cele mai sărace republici din fosta URSS şi a fost mult timp afectată de conflicte politice şi corupţie. Bakiev însuşi a preluat puterea în 2005, după Revoluţia Lalelelor, una din seria de aşa¬numite revoluţii colorate, care părea să ofere speranţă de mai multă democraţie în fosta republică sovietică.

De atunci, situaţia drepturilor omului din Kârgâzstan s-a deteriorat. Bakiev a câştigat uşor un nou mandat de preşedinte anul trecut dar, potrivit unor monitori independenţi, alegerile au fost masiv fraudate.
Deşi liderii opoziţiei au promis să urmeze un curs mai puţin autoritar, Asia Centrală nu s-a dovedit a fi un teren fertil pentru democraţie, subliniază New York Times. Bakiev însuşi a preluat mandatul promiţând că va respecta libertăţile politice.

Indiferent de ceea ce se întâmplă pe plan intern, un nou guvern va trebui să decidă cum să păstreze echilibrul între interesele SUA şi Rusiei, ambele având baze militare în Kârgâzstan şi dorind să menţină o prezenţă în regiune. Paul Quinn-Judge, director de proiect în Asia Centrală pentru Grupul Internaţional de Criză, o organizaţie de cercetare, a declarat ca Rusia a incitat sentimente anti¬americane în Kârgâzstan în ultimele luni, adesea privind problema bazei militare.

Cu toate acestea, Quinn-Judge a afirmat că, în opinia sa, politicienii din opoziţie vor decide în cele din urmă să permită baza, dar nu înainte de a le face Statelor Unite viaţa grea. „Sentimentul meu este că situaţia se poate aranja”, a spus el, precizând: „Dar SUA trebuie să se mişte repede pentru a ajunge la opoziţie şi să o facă cu un anumit grad de umilinţă.”

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata