Riscul virusului West Nile, „destul de limitat” pentru europeni

Comisia Europeană consideră ‘limitat’ riscul pe care l-ar putea presupune virusul West Nile pentru cetăţenii europeni, după ce în Grecia s-au înregistrat 11 morţi, iar în România 2 în legătură cu boala transmisă de ţânţari, relatează miercuri (1 septembrie 2010) agenţia spaniolă de presă EFE.

‘Riscul pentru cetăţenii europeni este destul de limitat’ pentru moment, a declarat pentru EFE purtătorul de cuvânt al CE pe probleme de sănătate Frédéric Vincent, care a asigurat că virusul a fost localizat în ‘arii limitate’.
Vincent a explicat că Grecia a informat Bruxellesul despre circa 130 de cazuri şi nouă morţi, iar România despre şapte cazuri şi doi morţi. El a amintit, de asemenea, că executivul comunitar a primit informaţii despre un ‘posibil caz’ înregistrat la sfârşitul lunii iulie în Portugalia.

În afara Uniunii Europene, s-au înregistrat cazuri în Turcia, Rusia şi Maroc, potrivit purtătorului de cuvânt. Comisia a decis să solicite Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) să efectueze o evaluare a riscurilor atât în Grecia, cât şi în România, adaugă EFE.
‘Ţările au pus în practică măsurile oportune’, a mai spus Frédéric Vincent, care a adăugat că executivul comunitar este în contact cu aceste două state şi ‘urmăreşte îndeaproape’ situaţia.

Virusul West Nile, care se transmite prin înţepături de ţânţar, cauzează encefalită şi poate complica afecţiunile anterioare ale persoanelor care îl contractează, adaugă EFE. În Grecia, în regiunile în care s-au înregistrat infecţii au fost interzise transfuziile şi donările de sânge, potrivit sursei citate.

boli graveCEepidemiiinfectiimedicipacientipreviziunisanatatetintaritratamentevictimevirusiWest Nile
Comentarii (0)
Adaugă comentariu