Rockerul Billy Idol împlineşte 60 de ani

Billy Idol (William Albert Michael Broad) s-a născut la 30 noiembrie 1955, în Middlesex, Anglia. A studiat literatura engleză la Universitatea din Sussex, în aceeași perioadă devenind membru al Bromley Contingent, un grup alcătuit din ”urmași” ai trupei Sex Pistols.

Idol a alcătuit, împreună cu Tony James (chitară bass), trupa punk Chelsea, în 1976. Ulterior, ei au format trupa Generation X, formulă în care au lansat, în 1980, „Dancing with Myself”. A urmat lansarea celui de-al doilea material, ”Kiss Me Deadly”, după care s-au despărțit.

În 1981, Billy Idol a început o carieră solo, în New York, cu lansarea ”Don’t Stop”, care includea două remixuri ale Generation X și un cover după Tommy James — „Mony Mony.” A alcătuit apoi o nouă echipă, cu producătorul Keith Forsey, fostul manager al trupei KISS, Bill Aucoin, și chitaristul Steve Stevens. Grupul a lansat patru albume de succes — ”Billy Idol”, ”Rebel Yell”, ”Whiplash Smile” și ”Vital Idol”, potrivit site-ului www.biography.com.

Albumul ”Rebel Yell” (1984) s-a vândut în 2 milioane de exemplare și l-a transformat într-un adevărat star rock. În 1990, Billy Idol a suferit un accident de motocicletă în care s-a rănit grav la picior, dar s-a recuperat suficient de repede pentru a fi prezent la lansarea ”Cradle Of Love”. A interpretat un rol în celebrul film al lui Oliver Stone, ”The Doors”.

Artistul a participat la numeroase concerte caritabile, cum ar fi cele din cadrul evenimentului caritabil Bridge School, realizat chiar de artistul Neil Young. A revenit în atenția publicului în 1993, cu ”Cyberpunk”. Au urmat ”Rebel Yell: Expanded” (1999), ”Greatest Hits” (2001), ”VH1’s Storytellers” (2002), ”Essential Billy Idol” (2003), ”Devil’s Playground” (2005), ”Happy Holidays” (2006), ”The Very Best of Billy Idol: Idolize Yourself” (2008).

Printre cele mai cunoscute creații ale lui Billy Idol se numără ”Cradle Of Love”, ”White Wedding”, ”Rebel Yell”, ”Flesh For Fantasy”, ”Hot In The City”, ”Mony Mony”, ”To Be A Lover”, „Ghosts” și „Love and Glory”.

În octombrie 2010, Billy Idol și-a anunțat fanii că începuse să își scrie memoriile și le-a promis acestora că nu va ezita să vorbească în mod deschis în acest volum despre orice. „Am încercat să scriu cu onestitate despre ceea ce simțeam în legătură cu o serie de lucruri și întâmplări din viața mea”, a spus Idol.

În 2013, a participat, alături de Paul McCartney, John Oates de la Hall & Oates, Jeff Tweedy și Björk la Bonnaroo Music & Arts Festival, în Manchester, Tennessee, precizează biography.com. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata