România aprobă proiectul de lege pentru a interzice China și Huawei din rețelele 5G

Guvernul României a aprobat un proiect de lege susținut de Statele Unite, care interzice în mod eficient Chinei și Huawei să ia parte la dezvoltarea rețelei sale 5G, a declarat pentru Reuters un membru al Comitetului IT&C și al Securității Naționale.

Europa a apărut ca un câmp de luptă în tehnologia „Războiului Rece” care se desfășoară între China și Washington, iar concurenții europeni Huawei, Ericsson și Nokia, ar putea deveni un duopol al furnizorilor în cazul în care compania chineză ar fi exclusă .

„Guvernul tocmai a aprobat acest proiect de lege de o importanță capitală pentru România, sigilând un memorandum din 2019 semnat la Washington, ceea ce înseamnă că China și Huawei sunt excluse de la orice parteneriat 5G cu statul român”, a spus Pavel Popescu.

Conform memorandumului, cele două guverne au declarat în august 2019 că: „ca parte a abordării securității bazate pe riscuri, este necesară o evaluare atentă și completă a furnizorilor 5G”.
România a fost un aliat ferm al Washingtonului chiar înainte de aderarea la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord în 2004. Washingtonul vede Huawei ca un braț al mecanismului de supraveghere global al Partidului Comunist din China.

Huawei, care joacă un rol de lider pe măsură ce lumea telecomunicațiilor se pregătește pentru tehnologia wireless de generația următoare, a negat în repetate rânduri spionajul pentru statul chinez.

Proiectul de lege aprobat joi reflectă memorandumul SUA și poziția Consiliului Suprem de Apărare al României. Popescu a spus: „Securitatea națională este un obiectiv cheie și protejarea datelor personale ale generațiilor viitoare ale României este crucială”.

Se spune că evaluarea unui furnizor ar trebui să spună dacă o companie este supusă controlului de către un guvern străin, are o structură de proprietate transparentă și este supusă unui regim juridic care impune practici corporative transparente.
Popescu a spus că proiectul de lege, care ar putea fi ștampilat în parlament în următoarele săptămâni, este o condiție prealabilă lansării licitațiilor 5G în statul Mării Negre, în a doua jumătate a anului.

5GChinaHuaweiPavel PopescuRomania
Comentarii (0)
Adaugă comentariu