România câştigă în relaţia cu Rusia

La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că România a acceptat oferta Statelor Unite de a participa la proiectul lor de sistem de apărare (scut anti-rachetă) din Europa de Est. Pe teritoriul României ar urma să fie amplasate, din 2015, rachete interceptoare cu rază medie de acţiune.

Într-un interviu acordat publicaţiei franceze Le Petit Journal, analistul de politică externă Dan Dungaciu se referă la ceea ce se va întâmpla concret pe teritoriul României şi la modul în care vor evolua relaţiile cu Rusia. ‘Ceea ce este sigur acum este faptul că pe teritoriul României vor fi instalate, în următorii ani, interceptoare terestre.
Acestea vor putea, alături de radarele care există deja în România sau de cele care vor fi amplasate în Bulgaria, să îndeplinească aproape acelaşi rol pe care l-ar fi avut scutul anti-rachetă dacă ar fi fost instalat în Polonia sau în Cehia.

Trebuie precizat că România are radare foarte bune, ceea ce a constituit cu siguranţă un argument important în luarea deciziei Statelor Unite. Este, de altfel, partea cea mai performantă, fără niciun fel de îndoială, a armatei române, deoarece Bucureştiul a investit foarte mult în ultimii ani’, explică analistul. Acesta precizează că nu este vorba de acelaşi sistem de apărare ca cel care trebuia instalat în Polonia şi Cehia.

Acolo ar fi fost mult mai performant şi ar fi avut capacitatea, dat fiind poziţia Poloniei, să intercepteze rachetele balistice ale Rusiei îndreptate spre Statele Unite. În România, scutul anti-rachetă nu va putea face acelaşi lucru deoarece ţara noastră nu este situată pe acelaşi culoar. Acest sistem de apărare este, deci, mai puţin agresiv şi s-a văzut, de altfel, că Moscova nu a reacţionat dur, afirmă Dan Dungaciu.

Întrebat dacă raporturile României cu Rusia sunt afectate, analistul a răspuns că Moscova nu a făcut în ultima vreme nicio observaţie şi nicio declaraţie oficială privind vizita preşedintelui Traian Băsescu în Republica Moldova. ‘În ceea ce priveşte scutul anti-rachetă, Moscova s-a adresat Washingtonului şi nu Bucureştiului.
Eu cred că, dimpotrivă, România câştigă în relaţia cu Moscova. Implicându-se în acest sistem de apărare, ea devine un partener important al Occidentului, mai ales al americanilor, dar şi un actor inevitabil din regiune. Moscova va fi obligată să ne ia mai mult în considerare’, a declarat analistul.

Referindu-se la faptul că Bruxellesul nu a reacţionat încă, analistul precizează: ‘Este vorba de relaţiile bilaterale dintre România şi Statele Unite. Vor fi cu siguranţă reacţii din partea membrilor UE, dar nu cred că Bruxellesul va spune ceva. Ceea ce este sigur este că nu toţi văd la fel acest parteneriat. Italia şi Germania sunt sceptice. Alţii vor fi indiferenţi sau vor susţine acest acord, precum ţările din ‘noua Europă’. Desigur, cred că Bruxellesul va fi foarte atent la reacţiile Moscovei.
Până acum, Rusia nu a avut reacţii tranşante, deoarece nu a considerat că este vorba de o ingerinţă în sfera sa de interese. Deci, Bruxellesul nu va avea cu siguranţă reacţii dure la adresa României. Pe moment’, a conchis el.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata