România, mai potrivită decât Polonia pentru amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă

Presa internaţională de vineri continuă să acorde atenţie anunţului făcut joi de preşedintele României, Traian Băsescu, privind participarea ţării noastre la sistemul american antirachetă:

Tagesspiegel (Germania): ‘România deschisă pentru sistemul american antirachetă’

Traian Băsescu doreşte să negocieze cu SUA staţionarea sistemelor antirachetă. România vrea să participe la sistemul antirachetă american din Europa de Est, CSAT aprobând planurile guvernului american de staţionare a unor componente ale acestui sistemul de apărare, aşa cum declara preşedintele român la Bucureşti. Consimţământul a fost dat imediat după sosirea unei solicităr i în acest sens din partea preşedintelui Barack Obama.

Băsescu nu a precizat însă despre ce fel de componente este vorba. Din declaraţia sa rezultă că respectivele componente urmează să fie staţionate în România din 2015. Parlamentul va trebui însă să-şi dea şi el aprobarea, preşedintele comisiei pentru apărare din Senat, Teodor Meleşcanu, afirmând că nu se aşteaptă la piedici din partea legislativului român.

Handelsblatt (Germania): ‘SUA doresc staţionarea sistemului antirachetă şi în România’

După Polonia şi Cehia, americanii doresc se pare să includă şi România în noile lor planuri pentru un sistem antirachetă şi să staţioneze aici componente ale acestui sistem. Ce mai lipseşte este doar aprobarea parlamentului.

În cadrul unui scut mobil de apărare contra rachetelor cu rază scurtă şi medie, SUA doreşte să staţioneze în România rachete SM-3, spunea joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Philip Crowley. Solicitarea din partea preşedintelui american Barack Obama a fost prezentată la Bucureşti joi dimineaţa de un subsecretar de stat american responsabil cu controlul înarmărilor, Băsescu convocând imediat CSAT pentru a aproba solicitarea.

Gazdasagradio (Ungaria): ‘Duruit de rachete: scutul american şi pensionarii români’

În ultimele 24 de ore au explodat afaceri referitoare la rachete. O evoluţie care pe noi (unguri, n.red.) ne interesează cel mai mult şi mai de aproape este faptul că scutul american, care nu a fost desfăşurat în Cehia şi Polonia, urmează conform semnalelor să fie instalat pe teritoriul vecinului nostru din est, România. Declaraţiile de la Bucureşti au fost însoţite de zgomotul a două lansări îndepărtate de rachete, una americană şi alta iraniană.

În mod paradoxal, abia acum pare să fie cu adevărat real sistemul de joc ameninţare-apărare. Dată fiind poziţia sa geografică, România este de presupus a fi mai potrivită decât Polonia pentru protejarea întregii Europe contra unei rachete balistice venite din Orientul Mijlociu. Pe de altă parte, anunţul preşedintelui român a fost o surpriză bombă, fără precedent şi asta probabil nu doar la Bucureşti.

Mai exact, surpriza se baza parţial pe o neînţelegere iar acest lucru este important de înţeles. Atitudinea promovată de preşedintele american Barack Obama, bazată pe o negociere globală mult mai armonioasă decât cea a predecesorului său George W. Bush, cu accent pe colaborare în locul dominaţiei, nu înseamnă sub nicio formă renunţarea la interesele de bază şi direcţiile strategice americane.

Desfăşurarea unui astfel de sistem este o chestiune mai ales de încredere. Nu este vorba aici pur şi simplu doar de locaţia rachetelor, care înseamnă siguranţă, ci şi dacă rachetele însele sunt în siguranţă, inclusiv din punct de vedere politic. România a depăşit o lungă serie de încercări, semnele indicând cel puţin că la nivel guvernamental situaţia este mai stabilă.

În ciuda dezaprobării Moscovei, Bucureştiul doreşte să întărească relaţiile cu Republica Moldova şi cine ştie, poate că pe deasupra speră la un sprijin american mai puternic pentru reglementarea situaţiei Transnistriei secesioniste.
La urma urmei, situaţia politică în România este acum calmă, însă problemele economice sunt în continuare enorme. Pentru conducerea de la Bucureşti este oricum mai bine dacă opinia publică discută despre rachete şi se ocupă mai puţin de concedierea angajaţilor din sectorul de stat şi îngheţarea pensiilor.

Volkskrant (Olanda): ‘Scut de rachete american pentru România’

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi-a dat aprobarea pentru instalarea de componente ale unui nou sistem antirachetă american. România devine astfel prima ţară care îşi oferă colaborarea la construirea noului sistem de apărare antirachetă.
Pentru instalarea componentelor sistemului antirachetă pe teritoriul României mai este nevoie de aprobarea parlamentului, nefiind aşteptate mari piedici din partea acestuia. În comparaţie cu Cehia, unde construirea radarului american s-a lovit de rezistenţă, România este cunoscută ca un aliat fidel al americanilor.

Ceske Noviny (Cehia): ‘România se declară de acord cu instalarea sistemului american antirachetă’

Anunţul surprinzător făcut de preşedintele României are probabil legătură cu noile planuri până acum nespecificate ale lui Barack Obama, care a renunţat la proiectul iniţial al predecesorului său de instalare a bazelor americane pentru apărarea antirachetă mai ales în Cehia şi Polonia.
Washingtonul nu a avut iniţial în plan instalarea nici unui element principal al scutului antirachetă în România. SUA deţine însă la Marea Neagră, de câţiva ani, o bază aeriană militară.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata