România şi Bulgaria nu au fost invitate de Franţa la un summit despre imigraţie

România şi Bulgaria nu au fost invitate la un summit privind imigraţia ceva fi găzduit de Franţa luna viitoare, relatează marţi EUobserver. Anunţul privind summitul, la care Parisul a chemat câteva state membre UE, vine în contextul puternicei controverse declanşate de expulzarea de către Franţa a zeci de romi în cele două ţări vecine care au aderat la blocul comunitar în 2007.

Întâlnirea va avea loc la Paris la 6 septembrie şi ar urma să se ocupe de ‘subiectul general al imigraţiei’, potrivit EUobserver. Pe lista invitaţilor se află miniştrii de interne din Germania, Italia, Spania, Marea Britanie şi Grecia. Canadienii au fost şi ei invitaţi, în timp ce preşedinţia belgiană a UE a fost adăugată pe listă în ultimul moment, scrie publicaţia europeană.

Lista se remarcă însă prin absenţi, subliniază EUobserver. România şi Bulgaria, statele unde au fost trimişi recent romii din Franţa, nu au fost invitate. „Nu am primit nicio invitaţie până în acest moment”, a declarat pentru site-ul citat Mihai Şomfălean, consilier media al ministrului român de interne.
Polonia, un stat membru mare, care în mod normal ia parte la aşa-zisul grup G6 al miniştrilor de interne care se întâlnesc pentru a discuta despre chestiuni de justiţie şi afaceri interne, nu a fost nici ea invitată.

Întâlnirea nu are o agendă oficială, ci doar tema amplă a ‘imigraţiei’. Totuşi, este foarte posibil să atragă atenţia presei după ce a fost promovată de ministrul italian de interne Roberto Maroni. Salutând iniţiativa preşedintelui francez Nicolas Sarkozy de a adopta măsuri mai severe împotriva romilor aflaţi ilegal în Franţa, o politică ce include şi eliminarea taberelor acestora, Maroni a declarat sâmbătă că se va folosi de summitul din septembrie pentru a readuce în discuţie chestiunea expulzării automate a cetăţenilor din alte state UE care nu se pot întreţine financiar, făcând referire explicită la romi.

Între timp, Comisia Europeană a respins luni ideea Franţei conform căreia eşecul de a integra minoritatea romă ar trebui să împiedice intrarea României în Spaţiul Schengen. „Nu există de fapt nici un criteriu în (acordul) Schengen privind integrarea unei populaţii”, a declarat purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, Matthew Newman.

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a sugerat într-un articol publicat în le Figaro că România şi Bulgaria nu ar trebui să fie primite în Spaţiul Schengen în martie 2011 dacă ‘nu îşi asumă responsabilităţile’ cu privire la romi. Ministrul român de externe Theodor Baconshi a respins o astfel de legătură, spunând că ‘dialogul politic nu trebuie punctat cu ameninţări’.

Într-o mişcare criticată puternic de organizaţiile de apărare a drepturilor omului, politicieni şi papă, guvernul francez a desfiinţat săptămâna trecută 88 de tabere de nomazi şi a început repatrierea ‘voluntară’ a circa 200 de romi, care au primit drept compensaţie câte 300 de euro de adult şi 100 de euro de copil.
Recunoscând că nu există niciun mod de a fi împiedicaţi să se întoarcă în Franţa, beneficiarii ajutorului de repatriere au fost nevoiţi să completeze un formular şi au fost amprentaţi pentru a nu mai primi bani a doua oară, notează EUobserver.

Newman a precizat că CE nu a văzut văzut până acum niciunul din aceste formulare pe care romii au fost nevoiţi să le semneze şi că nu a primit nicio plângere privind o posibilă încălcare de către Franţa a legislaţiei europene în ceea ce priveşte libertatea de mişcare.
Doi oficiali români responsabili cu chestiunea romilor se vor afla miercuri la Paris, ministrul francez de interne Brice Hortefeux spunând că le va cere să ajute la reintegrarea romilor în ţara de provenienţă.

Guvernul român, rămas fără bani, nu s-a oferit decât să trimită zece poliţişti în Franţa, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul Italiei, care luat de asemenea anul trecut măsuri severe împotriva taberelor de romi, reaminteşte EUobserver.

Citește și

Comentariile sunt închise