România taie pensiile ca să-i păstreze pe funcţionari

Tăierea veniturilor este singura măsură anticriză întreprinsă până acum de guvernul român, se arată într-un articol publicat joi (24 iunie 2010) de cotidianul sofiot Sega.

Primele venituri a cărora reducere a fost anunţată au fost pensiile, au urmat indemnizaţiile pentru creşterea copiilor, salariile medicilor şi profesorilor, şi abia apoi au venit salariile funcţionarilor, scrie ziaristul Nikolai Marchenko, într-un articol cu titlul ‘România taie pensiile ca să-i păstreze pe funcţionari’.

În acest context, unele instituţii de stat cheltuiesc sume enorme pentru a folosi serviciile scumpe ale unor societăţi de avocaţi, în ciuda faptului că dispun de departamente juridice supraaglomerate, afirmă autorul, citând date din presa română. Administraţia publică din România este prea numeroasă.
De exemplu, în 197 ministere, agenţii şi comisii sunt aproximativ 2.000 angajaţi responsabili pentru relaţiile cu publicul, se menţionează în articol, care dă ca exemplu Ministerul Dezvoltării Regionale, unde 21 de persoane se ocupă de relaţiile cu presa, mai scrie în publicaţia citată.

De curând, au apărut date potrivit cărora doar salariile angajaţilor din administraţia locală i-au costat pe cetăţenii români 4,3 miliarde euro în 2009. Unii experţii propun reducerea cheltuielilor administraţiei publice cu 3 miliarde de euro pe an, ceea ce ar însemna disponibilizarea a până la 50% din personalul unor unităţi. Până acum însă nimeni nu ascultă aceste voci.

Dimpotrivă, în ultimii 5 ani numărul angajaţilor din Ministerul Administraţiei şi Internelor, de exemplu, a crescut cu 10.000 pe an. Totalul salariilor lor a fost de 1,4 miliarde de euro, ceea ce este mai mult decât suma salariilor medicilor şi profesorilor şcolari şi universitari.
Nu există vreo logică nici în ce priveşte nivelul salariilor: presa a dezvăluit că şoferii din Ministerul Sănătăţii au venituri mai mari decât salariul mediu al medicilor din ţară, iar miniştrii Radu Berceanu şi Sebastian Vlădescu primesc mai puţin decât unii subordonaţi ai lor, mai scrie ziaristul bulgar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata