România, unul dintre cei mai fideli aliaţi ai SUA

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat propunerea pe care liderul SUA, Barack Obama, i-a făcut-o României, de a accepta pe teritoriul român elemente ale sistemului american antirachetă.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a precizat că propunerea a fost acceptată pentru că noul sistem ‘va permite apărarea întregului teritoriu al ţării’, subliniind totodată că ‘sistemul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei’.
În pofida acestor asigurări, asupra cărora insistă şi reprezentanţii Administraţiei americane, amplasarea de elemente antirachetă în România ar putea acutiza relaţiile şi aşa destul de tensionate dintre SUA şi Rusia, consideră corespondentul diplomatic al BBC Russian la Moscova, Jonathan Marcus.

Pe teritoriul României se află deja o bază militară americană şi o tabără de antrenament, precizează jurnalistul. De data aceasta, este vorba despre amplasarea pe teritoriul României a unor interceptori tereştri, urmând ca până în 2015 sistemul să devină operaţional. Până atunci, nave maritime americane, cu rachete de interceptare la bord, vor patrula coasta europeană.

În septembrie anul trecut, Administraţia lui Barack Obama a renunţat la amplasarea de elemente ale scutului antirachetă în Cehia şi Polonia, iar în luna octombrie a aceluiaşi an vicepreşedintele american Joe Biden a efectuat o vizită în România, în cadrul unui turneu mai amplu prin Europa de Est. Scopul turneului era de a le prezenta liderilor est-europeni o nouă strategie de apărare antirachetă, menită să înlocuiască planul analog al Administraţiei Bush.

În ultimul timp, România devine dacă nu cel mai important, atunci în mod sigur cel mai fidel aliat al Washingtonului, subliniază corespondentul BBC Russian. Poziţionarea geografică a României şi ieşirea pe care această ţară o are la Marea Neagră fac din acest stat un partener strategic al SUA.
Potrivit jurnalistului britanic, România ar putea deveni un important nod de tranziţie pentru transportarea de forţe militare în Orientul Mijlociu. În afară de aceasta, elementele sistemului american antirachetă desăşurate pe teritoriul român permit apărarea altor aliaţi sud-europeni ai SUA.

Cu toate acestea, după cum subliniază Jonathan Marcus, noile planuri ale Washingtonului nu vor fi aprobate de Moscova. Rusia şi-a exprimat deja nemulţumirea în legătură cu amplasarea de sisteme antirachetă Patriot în Polonia, aminteşte în final corespondentul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata