Românii din Oxford, revoltaţi de confuzia poliţiei britanice dintre români şi romi

Românii care trăiesc la Oxford (80 km nord-vest de Londra) au reacţionat cu mânie la comentariile poliţiei britanice despre bandele de cerşetori agresivi din etnia romilor din centrul oraşului, comentarii apărute vineri într-un articol din Oxford Mail, în care românii sunt confundaţi cu romii (ţiganii), iar portul românesc cu cel ţigănesc, potrivit unor informaţii publicate marţi de acelaşi cotidian.

În articolul publicat vineri de Oxford Mail, Thames Valley Police afirma că „femei românce” vin la Oxford să cerşească bani, descriindu-le ca fiind „îmbrăcate în haine tipic româneşti, cu fuste lungi şi înflorate, cu părul lung, majoritatea dintre ele fiind scunde şi îndesate”.
George Găzdeanu (33 de ani), care trăieşte la Oxford de trei ani şi jumătate, a calificat ca fiind incorecte comentariile poliţiei britanice. „Nu sunt români cei despre care vorbeşte poliţia. Sunt ţigani (romi), un popor total diferiť’, a spus el.

Găzdeanu, care locuieşte în Holt Weer Close, Cutteslowe, lucrează la compania de construcţii BHL Builders din Oxford. El a afirmat că descrierea poliţiei face clară distincţia dintre români şi ţigani: „În România, nimeni nu poartă astfel de haine. Sunt haine ţigăneşti, nu româneşti”.
„Este total greşit. S-ar putea ca ţiganii să fie şi cetăţeni români, dar ei sunt o minoritate etnică, şi avem necazuri cu ei în România, exact ca aici” (în Marea Britanie), a mai spus el.

George Găzdeanu locuieşte împreună cu alţi români şi toţi lucrează în Oxfordshire. Emilian Iconaru (25 de ani), care lucrează la hotelul Lambert Arms din Watlington împreună cu prietena sa, a afirmat că eroarea poliţiei este ceva obişnuit. Georgian Iordache (20 de ani), student la istorie şi politici internaţionale la Aberystwyth University, a declarat:
„Cred că este o mânie nepotrivită”. „Nu este vorba numai de acest loc, ci de oriunde mergem. Încercăm să fim drăguţi, dar oamenii cred că, dacă suntem din România, suntem ţigani.

Problema este că ţiganii din România nu se integrează în societate”, a adăugat el. Găzdeanu a afirmat că ştie că există circa 50-60 de români în Oxford şi că toţi au un loc de muncă.”N-o să găsiţi nici un român cerşind pe stradă. Noi n-avem nimic de-a face cu aceste persoane şi poliţia ar trebui să precizeze despre cine vorbeşte”, a mai spus el.
Vinerea trecută, poliţia britanică a afirmat că bande de cerşetori organizate îi hărţuiesc pe turişti şi cumpărători, cerându-le într-o engleză stricată bani pentru hrană şi lapte pentru copii. Potrivit Oxford Mail, poliţia nu a putut fi contactată pentru a-şi exprima poziţia pe această temă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata