Rusia a ieşit din recesiune în trimestrul 3 din 2009

Rusia a iesit din recesiune, din punct de vedere tehnic, in trimestrul trei din 2009, datele oficiale indicând o crestere de 0,6% comparativ cu trimestrul doi din 2009, Rusia inregistrând prima crestere trimestriala de la debutul crizei, in 2008, transmite AP.

În ciuda datelor oficiale, Produsul Intern Brut al Rusiei este inca cu 9,4% sub nivelul de anul trecut, din cauza scaderii pretului petrolului si a efectelor recesiunii mondiale.
Luna trecuta Produsul Intern Brut al Rusiei a inregistrat un declin de 8,6%, dupa un recul de 10,5% in august 2009. Acest fapt s-a datorat faptului ca mai putin capital a fost retras din Rusia iar companiile si-au refacut stocurile, analistii estimând ca tara a depasit cea mai grava recesiune din ultimii ani.

În perioada ianuarie-septembrie economia Rusiei s-a contractat cu 10%, comparativ cu perioada similara din 2008. Pentru 2009 Ministerul Dezvoltarii Economice a estimat un declin al PIB¬ului de 9%. De asemenea Agentia Federala de Statistica a anuntat cresterea productiei industriale cu 5% in septembrie.

Ritmul redresarii in Rusia este nesigur, se arata intr-un raport dat public itatii recent de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Aceasta tara beneficiaza de o pozitie fiscala puternica, dar, in acelasi timp, are un sistem bancare slab, un numar ridicat de credite neperformante si o economie dependenta de materiile prime, se arata in raportul BERD.

Perspectivele redresarii pentru Rusia depind de succesul autoritatilor in insanatosirea sistemului bancar, precum si de consolidarea redresarii economiei mondiale, in special in ceea ce priveste reflectarea acestora in preturile materiei prime. Este de asteptat ca economia Rusiei sa scada cu 8,5% in 2009, in conditiile unei ameliorari spre sfârsitul lui 2009, si sa urmeze o crestere de aproximativ 3% in 2010, a prognozat BERD.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata