Rusia avertizeaza asupra riscului unui razboi nuclear in situatia internationala actuala

In situatia internationala actuala exista riscul declansarii unui razboi nuclear, in conditiile in care stabilitatea strategica se tot deterioreaza, a avertizat joi ministrul de externe adjunct al Rusiei, Serghei Riabkov, citat de agentiile de presa TASS, EFE si RIA Novosti.

In cadrul unei conferinte desfasurate la Scoala Superioara de Economie din Moscova, inaltul reprezentant al diplomatiei ruse a subliniat ca ‘situatia in domeniul stabilitatii strategice continua sa se deterioreze si aceasta este, din pacate, un fapt incontestabil’, scrie Agerpres.

Conform responsabilului diplomatic rus, aceasta dinamica negativa se observa in mod special in ultimul an, iar masurile luate de ‘colegii occidentali’ devin din ce in ce mai putin gandite, emotive, iar in unele momente chiar ‘extrem de agresive’.

In acest sens, Serghei Riabkov a acuzat Occidentul de ‘blocarea’ activitatii canalelor de dialog si de continuarea demontarii mecanismelor de control al armelor.

”Pledam pentru reluarea dialogului pentru a asigura stabilitatea strategica si securitatea internationala”, a afirmat el, subliniind ca Moscova asteapta un raspuns adecvat din partea Statelor Unite.

Riabkov a subliniat ca Washingtonul continua sa amane discutiile cu privire la prelungirea tratatului START III, denumit Noul START, si ca astfel ‘creeaza artificial o stare de incertitudine’, in pofida propunerilor Rusiei de a prelungi acordul cu inca cinci ani.

”Ei (americanii) ne dau de inteles ca nu sunt pregatiti pentru o discutie la obiect, cel putin deocamdata. Aparent, exista tentatia de a se ”juca” cu aceasta nehotarare”, a remarcat el.

In acelasi context, ministrul rus adjunct de externe a afirmat ca Moscova constata cu ingrijorare ca in SUA predomina starea de spirit potrivit careia mecanismele traditionale de control al armelor nu mai sunt necesare.

START III, tratatul de reducere a armelor ofensive strategice, a fost semnat in 2010 de presedintii rus si american de la acea vreme, Dmitri Medvedev, respectiv Barack Obama, si expira in 2021.

Acesta este ultimul acord de reducere a armelor de acest tip dupa retragerea SUA si a Rusiei din Tratatul INF (Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare), semnat de cele doua tari in 1987 si care stipula distrugerea de catre statele semnatare a rachetelor balistice si de croaziera cu lansare de la sol, cu raza scurta si medie de actiune, adica pe distante cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri.

Rusia a respins criticile Occidentului potrivit carora ea este singura responsabila de incetarea Tratatului INF si a acuzat SUA ca pun in pericol securitatea Europei si sistemul global de control al armelor.

Washingtonul s-a retras oficial la 2 august din Tratatul INF, reper in controlul armamentului, dupa ce Moscova a refuzat sa-si distruga – intr-o maniera verificabila – noua sa racheta 9M729 (SSC-8, in clasificarea NATO; nucleara, mobila si greu de detectat) care se presupune ca incalca pactul. Rusia, care sustine ca racheta sa nu depaseste 480 km, a reactionat prin suspendarea obligatiilor ce decurg din INF.

sursa wall-street.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata