Rusia cere ajutor de la UE pentru a putea evita criza gazului în Ucraina

Reprezentantul rus pe lânga Uniunea Europeana, Vladimir Tchijov, a facut apel la europeni pentru a lua “masuri preventive” in vederea evitarii unei noi crize a gazului in Ucraina in iarna aceasta, transmite AFP.

“Facem apel la UE pentru a participa activ la o serie de masuri preventive, inclusiv asistenta financiara, pentru a asigura tranzitul fara intreruperea resurselor energetice”, a declarat el la o videoconferinta intre Bruxelles si Moscova. Presedintele rus, Dmitri Medvedev, va ins ista asupra acestei probleme la summitul UE-Rusia care va avea loc pe 18 si 19 noiembrie la Stockholm, a adaugat el.

Premierul rus, Vladimir Putin, a avertizat miercuri ca Rusia isi va reduce livrarile de gaz catre Europa prin Ucraina daca aceasta nu isi va plati factura. La inceputul lui ianuarie, europenii s-au confruntat cu intreruperea livrarilor de gaz din Rusia, din cauza conflictului dintre Kiev si Moscova pe tema platii facturilor. Ucraina incearca sa liberalizeze piata gazului si nu va reusi probabil sa satisfaca cererea Fondului Monetar International de a-si majora tarifele pe viitor, a estimat Tchijov.

Rezervele de gaz stocate pe teritoriul Ucrainei sunt aproape la fel de importante ca rezervele totale ale tarilor UE, insa nu se stie daca Ucraina le va utiliza pentru a evita intreruperea livrarilor de gaz rusesc catre Europa prin Ucraina, a adaugat Tchijov.

Aceste rezerve “vor fi utilizate fie pentru interesul tranzitului, fie pentru a satisface propria cerere, in detrimentul tranzitului. Este problema cheie, inainte de orice politica”, a observat el. Numeroase uzine din Ucraina sunt dependente de gaz, pentru a putea functiona. Un sfert din gazul consumat de UE provine din Rusia, din care 80% tranziteaza Ucraina.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata