Rusia estimează o producţie record de petrol în 2010

Rusia, care a devenit cel mai mare producator mondial de petrol, depasind Arabia Saudita, se asteapta la o productie record in 2010 datorita noilor zacaminte petrolifere din regiunea Arctica si Estul Siberiei, a declarat Sergei Kudryashov, adjunctul ministrului rus al Energiei, transmite AFP.

Pentru acest an autoritatile ruse se asteapta la o productie de 490 milioane de tone iar in 2010 au estimat depasirea acestei cantitati. “Pe baza rezultatelor din primele noua luni, putem spune ca am reusit sa depasim trendul descendent in productia de petrol din 2008. În ciuda crizei financiare, am prevenit scaderea investitiilor in acest sector”, a afirmat Sergei Kudryashov.

El a apreciat ca productia de petrol in 2010 ar putea depasi estimarile, ajungând pâna la 493 milioane de tone.
Rusia a iesit din recesiune, din punct de vedere tehnic, in trimestrul trei din 2009, datele oficiale indicând o crestere de 0,6% comparativ cu trimestrul doi din 2009, Rusia inregistrând prima crestere trimestriala de la debutul crizei, in 2008.

În ciuda datelor oficiale, Produsul Intern Brut al Rusiei este inca cu 9,4% sub nivelul de anul trecut, din cauza scaderii pretului petrolului si a efectelor recesiunii mondiale.
Luna trecuta Produsul Intern Brut al Rusiei a inregistrat un declin de 8,6%, dupa un recul de 10,5% in august 2009. Acest fapt s-a datorat faptului ca mai putin capital a fost retras din Rusia iar companiile si-au refacut stocurile, analistii estimând ca tara a depasit cea mai grava recesiune din ultimii ani.

Ritmul redresarii in Rusia este nesigur, se arata intr-un raport dat public itatii recent de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Aceasta tara beneficiaza de o pozitie fiscala puternica, dar, in acelasi timp, are un sistem bancare slab, un numar ridicat de credite neperformante si o economie dependenta de materiile prime, se arata in raportul BERD.

Perspectivele redresarii pentru Rusia depind de succesul autoritatilor in insanatosirea sistemului bancar, precum si de consolidarea redresarii economiei mondiale, in special in ceea ce priveste reflectarea acestora in preturile materiei prime. Este de asteptat ca economia Rusiei sa scada cu 8,5% in 2009, in conditiile unei ameliorari spre sfârsitul lui 2009, si sa urmeze o crestere de aproximativ 3% in 2010, a prognozat BERD.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata