Rusia îşi reduce bugetul apărării pentru a combate criza economică

Rusia îşi va reduce cheltuielile de apărare cu 5% pentru a combate recesiunea economică, măsură inclusă în planul anticriză pe care-l va prezenta guvernul rus săptămâna viitoare, scrie joi cotidianul Vedomosti, citat de agenţia EFE.

Conform acestei surse, bugetul apărării va fi diminuat cu aproape 2 miliarde de euro. Valoarea totală a acestui buget aprobat pentru anul în curs este de circa 36,5 miliarde de euro. Reducerile de cheltuieli vor afecta în special contractele de achiziţie de armament.

Totuşi, un expert militar consideră că aceste măsuri nu vor afecta deloc capacitatea de luptă a armatei ruse, însă el a admis că ar putea să apară probleme dacă se va recurge şi la alte tăieri de fonduri.

Dar soldele militarilor nu vor fi atinse, preşedintele Vladimir Putin considerând că la acest capitol nu trebuie operate modificări. Nu vor fi afectate nici programele de reînarmare strategică, respectiv proiectele rachetelor intercontinentale Topol şi Bulava sau cele de construcţie şi întreţinere a submarinelor nucleare şi a bombardierelor Tupolev TU-160. De asemenea, revizuirea bugetului nu va influenţa operaţiunile militare din Siria.

Întrebat despre acest subiect, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze, dar a admis că se au în vedere mai multe planuri de reducere a cheltuielilor guvernamentale ca urmare a crizei economice provocate de prăbuşirea preţului petrolului.

Preşedintele Putin a refuzat până în prezent orice diminuare a cheltuielilor militare, subliniind că programul de reînarmare stabilit în cadrul strategiei de securitate naţională este crucial pentru apărarea intereselor Rusiei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata