Rusia neagă acuzațiile SUA că încalcă tratatul nuclear New Start

321

Rusia a negat acuzațiile SUA potrivit cărora încalcă tratatul New Start, singurul acord de control al armelor nucleare rămas între puteri, și a acuzat sprijinul acordat de Occident Ucrainei pentru că a pus sub semnul întrebării reînnoirea acordului.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a declarat miercuri că SUA a “distrus cadrul legal pentru controlul armelor și securitate” și a spus că sprijinul său “ostil” pentru Kiev după invazia Rusiei în Ucraina a fost o amenințare strategică pentru Moscova.

Departamentul de Stat al SUA a declarat marți, într-o scrisoare adresată Congresului, că Rusia a încălcat tratatul, care limitează numărul de arme nucleare strategice pe care ambele țări le pot avea la 1.550, prin refuzul de a reînnoi inspecțiile arsenalului său și prin retragerea din discuțiile de conformitate.

Refuzul Rusiei de a negocia vine pe fondul îngrijorărilor tot mai mari din vest că Putin ar putea fi pregătit să folosească o armă nucleară în Ucraina, în timp ce invazia sa la scară largă continuă să se zbată pe câmpul de luptă.

Raportul Departamentului de Stat și comentariile lui Peskov pun și mai mult la îndoială perspectivele de reînnoire a tratatului. Dacă nu se prelungește acordul înainte ca acesta să expire în 2026, Rusia și SUA nu ar mai avea restricții asupra arsenalelor lor nucleare și ar risca să declanșeze o nouă cursă globală a înarmării.

Deși tratatul nu este direct legat de războiul din Ucraina, Kremlinul a declarat că tensiunile crescânde dintre Rusia și Occident fac aproape imposibilă continuarea discuțiilor.

“Vedem că toată infrastructura militară a NATO lucrează împotriva Rusiei”, a declarat Peskov reporterilor. “Vedem că toată infrastructura de informații a NATO, inclusiv avioanele de recunoaștere și sateliții, lucrează 24/7 în interesul Ucrainei și al regimului ucrainean. Toate acestea creează condiții extrem de specifice, care sunt ostile pentru noi și de care trebuie să ținem cont.”

Rusia și SUA au suspendat inspecțiile în timpul pandemiei Covid-19 din 2020, iar inițial plănuiau să le reînnoiască anul trecut. Dar Rusia s-a retras brusc din discuțiile de la Cairo privind reînnoirea lor în noiembrie anul trecut, apoi nu a reușit să respecte un termen limită pentru a le reprograma săptămâna trecută, ceea ce, potrivit Departamentului de Stat, a constituit două încălcări, dar nu o încălcare materială a tratatului.

Dar Rusia nu a arătat nicio dorință de a lucra cu SUA dacă nu se răspunde la întrebări mai largi privind sprijinul acordat de Occident Ucrainei. În ultimele săptămâni, oficialii ministerului de externe au declarat că Rusia nu va relua discuțiile atâta timp cât SUA și aliații săi din NATO continuă să se opună invaziei lui Putin, furnizând Kievului armament avansat.

SUA au declarat că nu vor purta discuții privind încheierea conflictului din Ucraina fără aprobarea și implicarea Kievului.

Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA, a declarat marți seara târziu că inspecțiile ar fi “nejustificate, prost sincronizate și nepotrivite” atâta timp cât Occidentul “duce un război hibrid împotriva Rusiei”.

SUA și Rusia au convenit să reînnoiască tratatul pentru cinci ani în februarie 2021, la scurt timp după ce Joe Biden a devenit președinte al SUA, dar nu au purtat încă discuții oficiale privind o nouă prelungire.

Antonov a declarat că Rusia a respectat tratatul “impecabil” de când a fost semnat în 2010 și a acuzat SUA că a “retras în mod ilegitim” peste 100 de arme strategice din tratat.

Rusia se plânge de ani de zile de modul în care SUA a transformat bombardierele B-52 și tuburile folosite pentru rachetele balistice lansate de pe submarin în rachete nenucleare. Daryl Kimball, directorul Asociației pentru Controlul Armelor, cu sediul în SUA, a declarat că Rusia trebuie să fie de acord cu o reuniune a comisiei consultative bilaterale a tratatului pentru a rezolva acest aspect și alte probleme legate de implementare și conformitate.

Peskov a declarat că Rusia consideră New Start “foarte important” și că reînnoirea acestuia este “ipotetic viabilă”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online