Rusia nu-l va extrăda în Ucraina pe Viktor Ianukovici

Moscova nu vede niciun motiv pentru extrădarea președintelui destituit Viktor Ianukovici către Ucraina, a declarat vineri procurorul general al Rusiei, Iuri Ceaika, indicând că Moscova îl consideră în continuare pe acesta președintele legitim al Ucrainei, relatează Reuters, Ria Novosti și Interfax.

‘Ianukovici este un președinte deplin, un președinte legitim, iar puterea de astăzi la Kiev a venit în urma unei lovituri de stat. Spun asta ca jurist’, a afirmat procurorul general rus, într-o conferință de presă la Simferopol, capitala Crimeii, peninsulă în Marea Neagră alipită la Rusia la mijlocul lunii martie.

‘Potrivit informațiilor noastre, el nu a comis nicio crimă și de aceea nu există niciun motiv pentru extrădarea sa’, a răspuns tranșant acesta.

Ianukovici a fugit din Ucraina pe fondul mișcării de contestare în data de 21 februarie, chiar în ziua în care a fost demis de către parlament. O lungă perioadă de timp nu s-a știut unde se ascunde, informații contradictorii consemnau că s-ar afla la Donețk, Harkov sau Sevastopol. Potrivit ultimelor informații, el s-ar afla în acest moment în Rostov pe Don, oraș din sudul Rusiei, în apropiere de granița cu Ucraina, de unde la 2 aprilie a acordat un amplu interviu postului rus de televiziune NTV și agenției americane de știri Associated Press.

Actualele autorități proeuropene de la Kiev îl acuză pe fostul președinte de implicare în uciderea activiștilor din Piața Independenței, în perioada manifestațiilor în masă, și l-au dat în urmărire internațională, relevă Interfax. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata