Rusia și China promit să își întărească relațiile în ciuda „presiunii” internaționale

261

Vladimir Putin și Wang Yi, principalul diplomat al Chinei, au promis că vor consolida legăturile dintre cele două țări, în ciuda „presiunilor din partea comunității internaționale”, înainte de prima aniversare a invaziei Ucrainei de către Rusia.

Vizita lui Wang la Moscova, prima a unui oficial chinez de rang înalt de când Putin a ordonat invazia anul trecut, evidențiază adâncirea relației dintre președintele rus și omologul său chinez, Xi Jinping, pe măsură ce războiul se întinde în al doilea an.

„Suntem pregătiți să ne menținem concentrarea strategică și determinarea alături de Rusia”, a spus Wang miercuri când s-a întâlnit cu Putin. El a adăugat că cele două părți vor aprofunda „încrederea politică reciprocă și cooperarea strategică”.

Beijingul a oferit Moscovei un colac de salvare economic, pe măsură ce sancțiunile occidentale se mușcă, intensificându-și achiziționarea exporturilor rusești de energie. De asemenea, și-a crescut oferta de componente tehnice pe care Rusia nu le mai poate importa din țările occidentale din cauza sancțiunilor.

„Relațiile dintre China și Rusia au rezistat presiunii din partea comunității internaționale și se dezvoltă într-un mod foarte stabil pe fundalul unei situații internaționale foarte complexe și în schimbare”, a spus Wang lui Putin.

Călătoria sa face parte dintr-un turneu diplomatic în Europa, după sfârșitul a trei ani de izolare chineză în temeiul politicii „zero Covid” a lui Xi.

După ce s-a întâlnit cu Wang în weekend, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a avertizat că China ia în considerare să furnizeze Rusiei arme pentru a-și reumple arsenalul, epuizat de un an de război de uzură și blocat de sancțiuni împotriva lanțurilor sale de aprovizionare din industria de apărare.

Beijingul a negat acuzațiile și a acuzat Occidentul că alimentează conflictul prin furnizarea Ucrainei cu armament avansat.

Înainte de întâlnirea sa cu Putin, Wang s-a întâlnit, de asemenea, la Moscova cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov și secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patrushev.

Patrushev i-a spus marți lui Wang că Rusia va sprijini China în Taiwan – insula asupra căreia Beijingul își revendică suveranitatea – precum și regiunile controlate de chinezi Xinjiang, Tibet și Hong Kong, despre care el a spus că sunt „folosite de vest pentru a discredita. China”.

În întâlnirile cu înalți oficiali occidentali la conferința de securitate de la München din weekend, Wang a subliniat un plan de pace pe care China îl va anunța vineri, prima aniversare a invaziei.

Deși China nu a făcut publice niciun detaliu al planului, diplomații occidentali sunt profund sceptici față de eforturile Chinei, după ce aceasta nu a reușit să condamne invazia lui Putin, a salutat un parteneriat „fără limite” cu Moscova și a contribuit la susținerea economiei ruse.

Xi s-a întâlnit cu Putin anul trecut, dar nu a mai vorbit cu președintele Ucrainei Volodymyr Zelenskyi de la invazie.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online