Rusia și Ucraina au exerciții militare, NATO critică acumularea trupelor rusești

Rusia și Ucraina au organizat exerciții militare simultane, în timp ce miniștrii de externe și de apărare ai NATO au început discuții de urgență cu privire la masarea trupelor rusești lângă granița ucraineană.
Washingtonul și NATO au fost alarmate de acumularea mare de trupe rusești în apropierea Ucrainei și în Crimeea, peninsula pe care Moscova a anexat-o de Ucraina în 2014 și două nave de război americane urmează să sosească în Marea Neagră săptămâna aceasta.

Rusia – care a declarat că mișcarea navală a SUA a fost o provocare neprietenoasă și a avertizat Washingtonul să stea departe de Crimeea și de coasta Mării Negre – spune că acumularea este un exercițiu militar rapid de trei săptămâni pentru a testa pregătirea pentru luptă ca răspuns la ceea ce denumește comportament amenințător din partea NATO. Acesta a spus că exercițiul se va încheia în termen de două săptămâni.

Înainte de sosirea navelor de război americane, marina rusă a început un exercițiu în Marea Neagră, care a repetat cu focul asupra țintelor de suprafață și aeriene. Exercițiul a venit la o zi după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Moscovei să pună capăt acumulării trupelor sale.
În Ucraina, forțele armate au repetat repulsia unui atac de tancuri și infanterie în apropierea graniței Crimeei anexate de Rusia, în timp ce ministrul apărării sale, Andrii Taran, le-a spus parlamentarilor europeni de la Bruxelles că Rusia se pregătește să stocheze arme nucleare în Crimeea.

Taran nu a furnizat nicio dovadă pentru afirmația sa, dar a spus că Rusia mase 110.000 de soldați la granița Ucrainei în 56 de grupuri tactice de dimensiuni de batalion, citând cele mai recente informații de la Kiev.
Luptele au crescut în ultimele săptămâni în estul Ucrainei, unde forțele guvernamentale s-au luptat cu separatiștii susținuți de Rusia într-un conflict de șapte ani despre care Kievul spune că a ucis 14.000 de oameni.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, care a purtat discuții la Bruxelles cu Stoltenberg înaintea unei conferințe video a tuturor celor 30 de aliați NATO, a declarat că alianța va „aborda acțiunile agresive ale Rusiei în și în jurul Ucrainei”, fără a elabora.

Relațiile Rusiei cu Statele Unite au scăzut la un nou nivel minim după Războiul Rece luna trecută, după ce președintele american Joe Biden a spus că el crede că Vladimir Putin este un „ucigaș”.
Într-un apel telefonic cu Putin, marți, Biden a propus organizarea unui summit între liderii înstrăinați pentru a aborda o serie de probleme, inclusiv reducerea tensiunilor asupra Ucrainei.

Kremlinul a declarat miercuri că este prea devreme pentru a vorbi despre un astfel de summit în termeni tangibili și că organizarea unei astfel de întâlniri este condiționată de comportamentul viitor al Washingtonului, ceea ce arăta ca o referință subțire acoperită la posibilele sancțiuni ale SUA.

Rusia a acuzat în mod regulat NATO de destabilizarea Europei prin consolidarea trupelor sale din țările baltice și Polonia – toți membrii alianței atlantice – în urma anexării Crimeii de către Moscova.

NATO a respins afirmația ministrului rus al Apărării, Serghei Shoigu, conform căreia alianța desfășoară 40.000 de soldați și 15.000 de echipamente militare în apropierea frontierelor Rusiei, în principal în Marea Neagră și în regiunile baltice.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata