Rusia va avea în curând peste 120.000 de soldați la frontierele Ucrainei, spune Kiev

Rusia va avea în curând peste 120.000 de soldați la granița Ucrainei, a declarat marți ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, solicitând noi sancțiuni economice occidentale asupra Moscovei.

Kiev, Washington și NATO au fost alarmate de acumularea mare de trupe rusești în apropierea Ucrainei și în Crimeea, peninsula pe care Moscova a anexat-o de Ucraina în 2014.

Oficialii occidentali spun că, concentrarea forțelor este acum mai mare decât în ​​timpul acelei anexări.

„Trupele rusești continuă să ajungă în imediata apropiere a granițelor noastre din nord-est, est și sud. În aproximativ o săptămână, se așteaptă să ajungă la o forță combinată de peste 120.000 de soldați”, a declarat Kuleba într-o conferință de presă online.
„Acest lucru nu înseamnă că vor înceta să-și construiască forțele la acest număr”, a spus Kuleba, avertizând despre ceea ce a spus că este imprevizibilitatea Moscovei, deși a spus că Ucraina nu dorește conflictul cu Rusia.

Principalul diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat luni că Rusia a concentrat peste 150.000 de soldați la granița Ucrainei și în Crimeea.

Kuleba a cerut, de asemenea, ca Moscova să se angajeze din nou la încetarea focului în estul Ucrainei, unde Rusia a sprijinit forțele separatiste într-un conflict care a început în 2014.

Rusia a declarat că acumularea este un exercițiu militar rapid de trei săptămâni pentru a testa disponibilitatea în luptă ca răspuns la ceea ce numește un comportament amenințător din partea NATO. A spus că exercițiul se va încheia în termen de două săptămâni.

Kuleba a participat la o conferință video cu miniștrii de externe ai UE și a declarat că „a chemat în mod deschis colegii să înceapă să ia în considerare o nouă rundă de sancțiuni sectoriale împotriva Rusiei”.

El a spus că nu simte că miniștrii UE sunt pregătiți pentru o astfel de mișcare, dar le-a spus că sancțiunile individuale împotriva oficialilor ruși sunt insuficiente.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata