Rusia va interzice importurile de alimente din Ucraina începând cu 1 ianuarie 2016

Guvernul rus a decis să introducă embargo la produsele alimentare provenite din Ucraina, începând cu data de 1 ianuarie 2016, a declarat, miercuri, ministrul rus al Economiei, Alexei Ulyukayev, transmite Itar Tass.

 ‘Având în vedere că Ucraina s-a alăturat sancțiunilor economice și financiare impuse Rusiei, am decis să introducem măsuri de protecție sub forma unui embargo pentru produsele alimentare’, a declarat Alexey Ulyukayev, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya-24.

‘Cel mai probabil vom fi nevoiți să ne protejăm piața, într-o manieră unilaterală, în fața accesului nedorit, prin teritoriul Ucrainei, al produselor alimentare provenite din terțe țări, în primul rând al celor provenite din statele membre ale Uniunii Europene„, a adăugat acesta.

În replică, premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, a estimat că pierderile potențiale pentru Ucraina de pe urma introducerii de către Rusia a embargoului la produsele alimentare ar urma să se ridice la 600 de milioane de dolari, în 2016.

‘Am început să ne pregătim pentru introducerea, de către Rusia, a restricțiilor comerciale împotriva Ucrainei. Am făcut o evaluare a posibilelor pierderi provocate exporturilor către Rusia de acest embargo și, în 2016, estimăm că acestea se vor ridica la 600 de milioane de dolari’, a spus Arseni Iațeniuk.

În luna august 2015, premierul rus Dmitri Medvedev declara că Moscova va introduce un embargo la produsele alimentare provenite din Ucraina începând din 2016 în situația în care va intra în vigoare un acord de asociere între Kiev și Uniunea Europeană.

La începutul lunii august 2014, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole și alimentare provenite din țările care au impus sancțiuni Rusiei, în contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne și lapte, precum și fructe și legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia și Norvegia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata