Rusia va răspunde gestului „neprietenesc” al României

Rusia a interpretat decizia României de a declara persona non grata un diplomat rus acreditat la Bucureşti drept un gest neprietenesc şi avertizează cu noi măsuri de răspuns, după ce un angajat al Ambasadei României la Moscova a fost acuzat de spionaj şi expulzat, anunţă miercuri (18 august 2010) un comunicat al diplomaţiei ruse.

„Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis, pe 17 august, Ambasadei Rusiei la Bucureşti o notă prin care anunţa decizia autorităţilor române de a declara persona non grata pe prim-secretarul misiunii diplomatice ruse, ca răspuns la expulzarea angajatului Ambasadei României la Moscova, Gabriel Grecu”, precizează MAE rus. Moscova a primit această acţiune ca pe un gest neprietenesc, un pas nejustificat, declară sursa citată.

Totodată comunicatul mai precizează că MAE rus protestează ferm la adresa părţii române, despre care spune că poartă întreaga responsabilitate pentru eventuale consecinţe. ‘Ne asumăm dreptul unor măsuri de răspuns”, conchide MAE rus.
Partea rusă susţine că nu va accepta, în mod categoric, o „asemenea abordare distructivă”, afirmând că aceasta contravine în totalitate intereselor unei dezvoltări ascendente a parteneriatului dintre cele două ţările, „la care Rusia îndemnă în permanenţă partea română”.

Gabriel Grecu a fost reţinut luni, 16 august, în timp ce, potrivit Moscovei, încerca să obţină informaţii militare secrete de la un cetăţean rus. Diplomaţia rusă i-a dat 48 de ore ca să părăsească ţara. Potrivit Serviciului Federal de Securitate (FSB), Grecu lucra în capitala rusă „sub acoperire diplomatică” şi deţinea funcţia de prim-secretar al departamentului politic din cadrul Ambasadei României de la Moscova.

Ministerul Afacerilor Externe al României a condamnat, marţi, „încălcarea gravă” de către autorităţile Federaţiei Ruse a prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961 prin reţinerea, luni, a diplomatului român acreditat la Moscova, precum şi prin tratamentul complet neadecvat aplicat acestuia.
În replică, autorităţile române au declarat persona non grata un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, cu rang diplomatic echivalent (secretar I) cu cel al diplomatului român Gabriel Grecu.

acuzatiiambasadearmate strainediplomatiexpulzariGabriel GrecuMAENATOpolitica externaprotesteRusiaservicii secretespionaj
Comentarii (2)
Adaugă comentariu
 • marian

  Cit tupeu pe diplomatia romana!Pe politicul romanesc!Dar mai ales pe POPEI matelotul,zis si BASE!!!
  Sau umflat muschii pe ei!Sa ne arate ce!Cit de fermi sint ei!Nu zau!Inconstienta,sa nu ne coste!Mai base trebuia sa ti se umfle muschii catre indienii lui MITTAL,sa te opui asemeni lui PUTIN oligarhilor budisti!Sa te opui inchiderii ilegale a fluxului primar integrat(vezi cocseria),contrar contractului si clauzelor asumate de partea indiana,de tehnologizare si investitie obligatorie si la termen pe mediu si productie!Dar tu matelotule prin discursurile”criminale”lansate din ins.mare a Brailei si Tecuci,ai dat verdicul aplicarii planului diabolic de abolire a siderurgiei Romanesti!Prin inchiderea COCSERIEI,ROMANIA nu mai are combinate siderurgice in tara,numai metalurgie!

 • cet

  ROMANIA FACE O MARE GRESEALA PENTRU CARE VA PLATI IN ORDINE:

  1. DIPLOMATIC

  2. ECONOMIC

  3. MILITAR