Rusia va relua livrările de gaze naturale spre Ucraina în data de 11 decembrie

Ukrtransgaz, operatorul rețelei ucrainene de gazoducte, a informat, luni, că Rusia va relua livrările de gaze naturale spre Ucraina în data de 11 decembrie, după șase luni de întreruperi, transmite Reuters.

Anul trecut, Rusia a furnizat aproximativ jumătate din gazele naturale consumate de Ucraina, însă, în data de 16 iunie 2014, grupul rus Gazprom a introdus o schemă de plată în avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei, ca urmare a unei dispute pe tema datoriilor părții ucrainene. Această decizie a provocat îngrijorări cu privire la posibilitatea apariției unor întreruperi în livrările de gaze naturale rusești spre Uniunea Europeană via Ucraina.

‘Gazul rusesc va reîncepe să ajungă în Ucraina pe data de 11 decembrie’, a declarat purtătorul de cuvânt al Ukrtransgaz, Maxim Belyavsky.

Vineri, Ucraina a transferat către Gazprom suma de 378 de milioane de dolari pentru achiziționarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale în luna decembrie. Un purtător de cuvânt de la Gazprom a conformat primirea banilor, adăugând că grupul rus este gata să înceapă livrările, dar mai așteaptă din partea Ucrainei un calendar al livrărilor.

În absența gazului rusesc și pe fondul temperaturile scăzute din ultima vreme, Ucraina a fost nevoită să recurgă la gazele din rezervele strategice care au scăzut cu 20% în ultimele două luni. Ministrul Energiei din Ucraina, Volodimir Demcișin, a anunțat că, în prezent, Ucraina consumă zilnic peste 200 de milioane de metri cubi de gaze naturale, din care 55 de milioane de metri cubi reprezintă producția internă, 120 de milioane provin din rezerve și restul din țările vecine, membre ale Uniunii Europene, grație livrărilor în sistem invers.

În conformitate cu un acord semnat la finele lunii octombrie între Rusia, Ucraina și Uniunea Europeană, Ucraina va plăti Rusiei un preț 378 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei și jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi vi (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

a Ucraina, Belarus și Turcia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata