Ruşii au păreri proaste despre businessul autohton şi bune despre cel occidental

În cei 25 de ani de după Perestroika, în Rusia s-au format stereotipuri ferme în ceea ce priveşte opinia cetăţenilor faţă de oamenii de afaceri. În timp ce businessul occidental le pare ruşilor aproape perfect, oamenii de afaceri din Rusia nu sunt văzuţi într-o lumă tocmai favorabilă.

Experţii intervievaţi de cotidianul Nezavisimaia Gazeta explică această atitudine a ruşilor prin efortul autorităţilor de a discredita businessul naţional. Potrivit unui recent sondaj realizat de Centrul Levada, ruşii consideră că oamenilor de afaceri occdientali le sunt caracteristice asemenea calităţi precum ‘calculul rece şi raţionalismuľ (49%), ‘profesionalismul ridicat şi competenţa’ (41%).

Cel mai mult ruşilor le place ‘dârzenia de om de afaceri’ a capitaliştilor: acest lucru a fost remarcat de 55% dintre respondenţi. Dimpotrivă, pe primele locuri în ceea ce priveşte trăsăturile businessului autohton se află, potrivit sindajului, doar elemente negative. Astfel, 51% dintre ruşi consideră că oamenii de afaceri autohtoni sunt ghidaţi de ‘dorinţa de înavuţire’, iar 49% remarcă ‘aplecarea acestora spre diverse maşinaţiuni şi ilegalităţi’.

De asemenea, 40% mai adaugă la aceste trăsături negative ‘lipsa de scrupule’, iar 26% – ‘nedorinţa acestora de a munci’. În opinia respondenţilor, în Rusia sunt exact de zece ori mai puţini oameni de afaceri cinstiţi şi oneşti decât în Occident. De asemenea, doar 7 la sută dintre intervievaţi consideră că oamenii de afaceri ruşi sunt deschişi unor acte de caritate.

Din sondaj mai rezultă că cele mai proaste note i-au atribuit businessului naţional persoanele cu vârste între 25 şi 54 de ani, cu studii superioare. ‘Cred că acest sondaj arată rezultatul propagandei iniţiate de puterea rusă în vederea discreditării businessului naţionaľ, este de părere analistul Serghei Aleksaşenko, subliniind că atitudinea cetăţenilor faţă de oamenii de afaceri autohtoni o oglindeşte fidel pe cea a statului. ‘Este suficient să ne amintim de discursurile lui Vladimir Putin, de atitudinea lui faţă de Mihail Hodorkovski’, spune Aleksaşenko, citat de Nezavisimaia Gazeta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata