Să fie limitarea naşterilor o soluţie la pericolul schimbărilor climatice?

Femeile trebuie ajutate de urgenta sa nu mai nasca atâtia copii, pentru a lupta impotriva pericolului schimbarilor climatice: este mesajul accentuat in raportul pe 2009 al Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie (FNUAP), publicat miercuri, 18 noiembrie, potrivit caruia natalitatea galopanta a tarilor in curs de dezvoltare este unul din principalele motoare ale incalzirii si unul din primele sale riscuri, scrie cotidianul francez Le Monde.

Cu trei saptamâni inainte de Conferinta internationala de la Copenhaga, in contextul in care planificarea familiala face progrese in tarile cele mai sarace, FNUAP incearca sa introduca in dezbateri o problema demografica, absenta atât in rapoartele Grupului interguvernamental de experti in evolutia climei (GIEC), cât si in negocierile internationale.

Alarma este surprinzatoare: chiar daca planeta creste in fiecare saptamâna cu 1,5 milioane de locuitori, demografii sunt de acord astazi, dupa tonul alarmist din anii 1960, ca populatia mondiala se va stabiliza usor la 9 miliarde de oameni in 2050 – fata de 6,8 miliarde in prezent – si ca bomba demografica s-a potolit deja. “Nu este vorba de reglementarea numarului nasterilor, ci de perspectiva alegerii libere”, spune canadianul Yves Bergevin, coordonator pentru sanatate materna in cadrul FNUAP.

“În toate tarile in care se promoveaza egalitatea sexelor, educatia fetelor si planificarea familiala, natalitatea scade de la 6-7 copii/femeie la 2-3, fara constrângere”, adauga el. Sigur, un nou nascut nigerian promite sa creeze o amprenta ecologica mai scazuta decât un mic american. Dar tarile in curs de dezvoltare inregistreaza o crestere rapida, insotita de majorarea cantitatii de emisii de carbon, argumenteaza FNUAP.

Astfel, intr-o lume cu resurse limitate, incetinirea cresterii populatiei in tarile sarace ar permite nu numai iesirea din mizerie, ci si reducerea volumului emisiilor de CO2 si o mai buna adaptare la efectele incalzirii – lipsa apei, nesiguranta alimentara -, considera agentia ONU, potrivit careia “nu se poate ajunge la moduri viabile de consum si de productie decât daca populatia mondiala nu depaseste o cifra viabila din punct de vedere ecologic”.

ONU prevede pentru 2050 o populatie mondiala de 9,15 miliarde de oameni. Este un scenariu mediu, intre o ipoteza minima de 7,9 miliarde si una maxima de 10,4 miliarde. Potrivit calculelor realizate recent de un climatolog american de la Centrul National pentru cercetari Atmosferice, Brian O Neill, omenirea ar emite, in ipoteza minima, cu 2 miliarde de tone de CO2 mai putin decât in scenariul mediu. Aceasta economie ar echivala cu inlocuirea termocentralelor cu 2 milioane de turbine eoliene de 1 MW!

Un alt studiu recent, citat de FNUAP, arata ca un dolar investit in planificarea familiala si educarea fetelor reduce emis iile de gaze cu efect de sera cel putin cât un dolar cheltuit pentru energia eoliana. Estimarile iau in calcul faptul ca totul depinde de evolutia modurilor de consum si de productie. Prezentata astfel, arma demografica pare foarte tentanta si poate putin cam simpla.

“Fara indoiala, cresterea demografica amplifica toate problemele, este elementul cel mai simplu si mai direct. Este insa o iluzie sa ne inchipuim ca putem actiona asupra acestui element in mod simplu si direct. Este un proces lent, care trece prin educatie si care se confrunta cu obstacole politice si culturale, mai mult decât religioase. Nu este suficient ca oamenii sa aiba la dispozitie contraceptive”, arata demograful Henri Leridon.

Acest proces lent stagneaza in tarile mai putin avansate, in timp ce scenariul mediu al ONU presupune o scadere considerabila a ratei natalitatii in tarile in curs de dezvoltare, lucru care implica importante progrese in accesul la planificarea familiala. Unii oameni de stiinta sunt de parere ca, fara reluarea eforturilor pentru emanciparea femeilor si contraceptie, s-ar putea ajunge in realitate la 11 miliarde de locuitori in 2050.

“Un miliard de persoane n-au acces la un minim de educatie sexuala si la servicii de sanatate a reproducerii. Studiile noastre arata ca 200 de milioane de femei din tar ile in curs de dezvoltare nu pot beneficia de mijloace de contraceptie”, adauga Bergevin. Contraceptia moderna este foarte scazuta in tarile sarace, unde rata fecunditatii este de 4,9, fata de media mondiala de 2,54. “Circa 60 de tari continua sa aiba o natalitate foarte ridicata”, spune specialistul citat.

La 15 ani de la Conferinta internationala asupra populatiei si dezvoltarii de la Cairo din 1994, când educatia, sanatatea reproducerii si planificarea familiala au fost recunoscute de comunitatea internationala drept o cale de urmat pentru stabilizarea populatiei, alarma lansata de FNUAP seamana cu marturisirea unui semiesec.
Finantarea planificarii familiale de catre tarile donatoare ale FNUAP a scazut, trecând de la 723 milioane de dolari, in 1995, la 338 de milioane, in 2007, mai ales din cauza angajarii modeste a Statelor Unite, ingrijorate ca banii lor finanteaza programe in favoarea avortului.

Micsorarea fondurilor destinate sistemelor de sanatate si educatiei in unele tari este agravata de programele de ajustare structurala ale Bancii Mondiale si ale Fondului Monetar International.
FNUAP doreste sa obtina la Copenhaga, potrivit lui Leridon, ca emanciparea femeilor si planificarea familala sa fie recunoscute printre mecanismele de adaptare la schimbarile climatice susceptibile de a primi finantari internationale. “Nu exista alta investitie in dezvoltare care sa coste atât de putin si sa aduca atât de multe beneficii, de o asemenea amploare”, afirma Thoraya Ahmed Obaid, director executiv al FNUAP, citata de cotidianul francez Le Monde.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata