Să-i protejăm pe bărbaţi, noul sex slab

Societatea germană devine tot mai feminină şi mulţi bărbaţi întâmpină dificultăţi în a se adapta. În acest context, apar cereri pentru crearea unei noi instituţii cu funcţia de ombudsman pentru oportunităţi egale masculine, scrie ziarul italian La Repubblica.

Sărmanul bărbat nu o duce prea bine. A pierdut războiul sexelor, cel puţin în societăţile mai avansate. Femeile din societăţi moderne precum cea germană, dar nu numai, i-au depăşit pe bărbaţi şi îi detronează în orice domeniu. Au învăţat să împace cariera şi copiii, studiază mai mult şi mai bine, au o abordare mai flexibilă faţă de noile tehnologii, fumează şi beau mai puţin, sunt mai sănătoase, trăiesc mai mult şi aleg mai rar criminalitatea.

Situaţia bărbaţilor din Germania, astăzi, dar şi din alte societăţi post-industriale este atât de dramatică şi dezolantă încât face necesară o nouă instituţie, o nouă figură: un însărcinat guvernamental sau un ombusdman care să-şi asume oportunităţile egale pentru bărbaţi, care au devenit noul sex slab. Propunerea de ombudsman pentru oportunităţi egale masculine pare provocatoare.

Ea a venit din partea congresului privind condiţia bărbatului – “Noii bărbaţi. Dar este cu adevărat necesar? Dezbatere privind abordarea bărbaţilor cu sentimente şi emoţii” – care a avut loc la Universitatea Heinrich Heine din Duesseldorf. Ca o ironie a sorţii şi aceasta din urmă a devenit un bastion al puterii feminine: 60 de studenţi din 100 sunt fete. La fel ca 57% dintre absolvenţii de gimnaziu şi şcoli superioare de calitate.

Pe scurt, trebuie să se inventeze un nou bărbat, care să fie adaptat la lumea nouă, dar fără a-l priva de virilitate. Nu este o glumă, au avertizat sociologii şi psihologii participanţi la conferinţa din Germania.
“Promovarea oportunităţilor egale în anii ’60 şi ’70 a fost un succes”, a declarat sociologul Klaus Hurrelmann, dar inevitabil femeile au învins pe seama bărbaţilor. “Am uitat de ei, asociindu-ne la lupta feminismului şi femeilor”.

Rezultatul pentru noile femei învingătoare a fost, printre altele, dificultăţi tot mai mari în a găsi “domnul potriviť’. Femei învingătoare dar cu penurie de bărbaţi.
Este şi vina bărbaţilor, potrivit la Repubblica. Prin furtunile revoluţiei feministe, a căderii Zidurilor, a Internetului, au continuat să se agaţe de rolul lor tradiţional de cap de familie care munceşte, atrage atenţia Hurrelmann.

Nu au înţeles deplin că femeile, îndeosebi cele tinere de astăzi, vor şi pot să facă să coexiste cariera de succes cu familia şi rolul de mamă. Cadrul general descris de profesorul Matthias Franz lasă puţine speranţe. Mult mai mulţi băieţi decât fete (60%) întrerup studiile. Femeile trăiesc în medie cu cinci ani mai mult.
Duc o viaţă mai sănătoasă, înclină mai puţin decât bărbaţii spre plăcerile nesănătoase ale fumatului, alcoolului şi drogurilor, rareori fac infarct sau alte maladii cardiovasculare.

La şcoală şi la universitate sunt mai bune, se dedică cu mai multă concentrare şi au idei mai clare privind ce vor să facă în viaţă. “În educaţie, sănătate dar şi în ceea ce priveşte cunoaşterea propriei identităţi, bărbaţii oferă un tablou dezolanť’. Fără un ajutor instituţional şi politic riscă să nu o scoată la capăt. Chiar şi în ceea ce priveşte viitorul cuplului nu mai sunt ei cei care decid, tradiţionalii capi de familie de secole.

De cele mai multe ori femeia este cea care alege divorţul sau sfârşitul relaţiei, remarcă sociologul Gerhard Amendt. În plus, bărbatul care trebuie să accepte divorţul sau sfârşitul unei iubiri de cele mai multe ori nu reacţionează cu un sentiment de nou început în viaţă, ci închizându-se în el, ani de zile sau pentru totdeauna.
La şcoală sau la universitate, băieţii care se văd sau se simt depăşiţi de fete reacţionează la fel, închizându-se în sine, lăsându-se pradă drogului jocurilor video şi explodând în accese disperate de agresivitate.

Sau caută refugiu în familie, în cuibul mamei şi tatălui, comod, dar fără viitor. Bărbatul puternic şi legenda macho-ului de ieri s-au dus, notează elveţianul Walter Hollstein, cercetător în domeniul psihologiei masculine.
Bărbatul de astăzi nu a ştiut să se adapteze unei lumi devenite prea feminine, în ceea ce priveşte puterea, dar şi cultura şi obiceiurile. “Bărbaţilor li se cer tot mai des calităţi feminine: mai multă comunicare, mai multă capacitate de a arăta sentimente şi emoţii”.

Mai puţină decizionism, mai puţină putere. Bărbatul îşi pierde luciditatea. “Trebuie să înveţe mai multă empatie, să se înţeleagă mai bine pe sine”. Dacă lucrurile merg aşa poate că va fi necesară chiar o politică a cotelor de bărbaţi, nemaifiind vorba acum de una a cotelor “roz”. Prin cote, ombudsman şi prin noile eforturi de a se înţelege pe sine se impune de urgenţă inventarea bărbatului nou, capabil să se adapteze la noua putere a femeilor.

Eventual gata să caute să facă carieră sau să-şi caute vocaţia vieţii în domenii prin tradiţie feminine, de la învăţământ la grădiniţe. Sărmanul bărbat, spun congresiştii de la Duesseldorf, a pierdut războiul dintre sexe şi trebuie ajutat. Dacă nu se va naşte încet încet bărbatul nou, mai mult, masculul nou, vor avea de pierdut şi femeile noi: le vor lipsi partenerii demni de încredere, conchide La Repubblica.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata