Salarii reduse pentru jumătate de milion de angajaţi din Bulgaria

Aproximativ jumatate de milion de angajati din Bulgaria primesc salarii mai mici fata de acum sase luni, potrivit unui raport al departamentului de cercetare al companiei Industry Watch, care se bazeaza pe datele agentiei de studii de piata Vitosha Research, informeaza Novinite.

Totusi, nu s-a inregistrat o reducere a salariilor medii, in pofida crizei economice. Majoritatea salariilor pentru pozitiile mid-level care presupun anumite calitati, dar nu si cunostinte de specialitate, continua sa graviteze in jurul valorii nete de 400-600 leva (1,95 leva la un euro). Doua treimi din liber-profesionisti, adica 130.000 de persoane, majoritatea avocati, agenti de publicitate, designeri si consultanti, s-au confruntat cu reducerea numarului de contracte si cu diminuarea veniturilor.

Aproximativ 410.000 de locuri de munca au fost reduse de la inceputul lui martie pâna la sfârsitul lui septembrie, si au fost create 300.000 de posturi, se mai arata in studiu. Numarul somerilor a crescut cu 10.000 de persoane.

Un alt raport, publicat de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca din Bulgaria, arata ca in septembrie au fost inregistrati 33.000 de someri, 20% dintre acestia venind din industria manufacturiera, aproape 17% din comert, si 8% din sectorul constructiilor, numarul somerilor din Bulgaria ajungând la aproape 300.000.
Conform analistilor economici, companiile si-au concediat angajatii slab calificati, jumatate din noile posturi fiind ocupate de persoane cu vârste cuprinse intre 20 si 29 de ani, pentru care acesta este primul loc de munca.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata