Şapte puncte cheie pentru a salva Haiti

O catastrofă de dimensiunile celei din Haiti cu 120 000 de moţi anunţaţi până la această dată şi o distrugere generalizată a infrastructurilor nu se poate gestiona aşa de uşor.

Pentru a minimaliza impactul unei asemenea crize, profesorii Richard Gordon şi Mike Evans, de la Universitatea din Bournemouth, au expus şapte puncte fundamentale de care trebuie să se ţină seama în faţa unei astfel de catastrofe, notează ziarul ABC.

Cine este în frunte?

Ţara afectată este cea care trebuie să ceară ajutor internaţional (în general prin intermediul ONU), dar în cazul unei calamităţi naturale de asemenea amploare ar putea fi chiar Naţiunile Unite cele care să trimită un contingent militar care, în primele trei săptămâni, să restabilească ordinea şi să restituie controlul reprezentanţilor legitimi. În Haiti, atât SUA cât şi ONU au preluat poziţii în insulă pentru a restabili ordinea ca urmare a lipsei de control a guvernului.

Coordonarea asistenţei internaţionale

Asistenţa internaţională se coordonează în grupuri pentru a se asigura că aspectele esenţiale ale dezastrului sunt acoperite. În multe ocazii există probleme de coordonare între militari – armata SUA de exemplu – cu personalul civil al ONU, între altele, din cauza reticenţei primilor de a da informaţii. Grupurile de lucru din Haiti se împart în: Apă, Sănătate şi Igienă, Coordonare a taberelor, Adăpost pentru urgenţe, Logistică, Comunicaţii şi urgenţă, alimentaţie, Recuperare şi protecţie.

Comunicaţii

În oriceo catastrofă naturală comunicaţiile sunt întrerupte. De aceea este necesar un plan pentru restabilirea cât mai repede a acestora. În Haiti, marea parte a comunicaţiilor sunt imposibile din lipsa curentului electric şi a reţelelor mobile. De aceea implicarea unor organizaţii, precum Telefoane fără Frontiere, poate facilita comunicaţii de bază precum a verificarea de către rude dacă cei dragi lor sunt teferi şi în viaţă.

Identificrea victimelor

Există pericolul ca în faţa unei cantităţi prea mari de cadavre în urma catastrofei, multe dintre ele să nu poată fi identificate. Astfel de cercetări trebuie făcute, mai ales în cazul cetăţenilor străini, verificând înainte registrele civile. După valul ucigaş tsunami din Indonezia, 80% din identificările pozitive s-au făcut graţie amprentelor digitale şi a celor dentare. În Haiti mulţi dintre cei decedaţi şi care s-au născut pe insulă nu dispun de astfel de înregistrări prealabile, obişnuite în ţările dezvoltate.

Securitate

Menţinerea ordinii intră în responsabilitatea guvernului local, cu condiţia ca forţele de securitate să nu fi fost decimate de dezastru. Jafurile şi protestele din Haiti a făcut necesară intervenţia forţelor străine – majoritatea puşcaşi marini americani – pentru a restabili ordinea.
Cooperare transfrontalieră

Dacă ţara are frontieră cu altă naţiune, este fundamental să fie ameliorate acordurile frontaliere pentru a asigura venirea ajutoarelor pe sol.

Lecţiile învăţate din alte cutremure

Două învăţăminte ale unor catastrofe similare celei survenite în Haiti: supravieţuitorii preferă să rămână aproape de locul în care trăiau înainte de cutremur, în locul mar ilor tabere de campare ridicate la distanţă; şi stabilirea unei zile în care să se anunţe încetarea căutării supravieţuitorilor, având în vedere că majoritatea victimelor mor între a patra şi a şaptea zi de la cutremur, din cauza deshidratării.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata