Sărbătorile prelungite din Rusia influenţează în bine în special reprezentantele sexului frumos

În perioada sarbatorilor de iarna femeile s-au odihnit mai bine decât barbatii, reusind sa se bucure de comunicarea cu persoanele apropiate si sa-si ingrijeasca sanatatea, ceea ce nu se poate spune despre barbati.

Potrivit expertilor, tocmai familia devine de cele mai multe ori principala sursa de energie pentru femei, in timp ce barbatii reusesc sa se plictis easca in conditii casnice si duc dorul comunicarii cu colegii si zilelor de munca, noteaza publicatia rusa Novâie Izvestia. De un val de energie pozitiva dupa comunicarea cu familia si prietenii beneficiaza in special femeile.

Potrivit psihoterapeutului rus Mark Sandomirski, specialist in cadrul Institutului moscovit pentru psihologia de grup si a familiei, acest lucru are mai multe explicatii. “Exista diferente obiective in ceea ce priveste sistemul nervos”, explica expertul. “O femeie primeste mai multa satisfactie din apropierea de casa si familie, din constientizarea faptului ca este utila.

Pentru un barbat, insa, important este sa se indeparteze din când in când de familie, pentru a-si atinge obiective le trasate si sa se realizeze profesionaľ. Astfel dupa 10 zile de prânzuri luate in sânul familiei, barbatii simt un deficit de comunicare cu colegii. “În afara de aceasta, barbatii consuma mai mult alcool decât femeile”, subliniaza Sandomirski.

Nu in ultimul rând, “relaxându-se” puternic in zilele libere, barbatii aduc mari prejudicii organismului lor. Dimpotriva, in vacanta o treime dintre femei reusesc sa-si amelioreze sanatatea.
Îmbunatatirea starii de sanatate a femeilor este explicata prin moderatia pe care ele o manifesta pentru mesele de sarbatori, prin renuntarea totala sau partiala la bauturile alcoolice si prin perioada indelungata de timp pe care ele o petrec in aceste zile la aer curat.

Femeile rusoaice par sa aiba o cultura mai mare in ceea ce priveste petrecerea timpului liber. “Barbatii, insa, de cele mai multe ori nici nu pot sa se odihneasca fara alcool”, isi exprima regretul Sandomirski.

Astfel o mare parte dintre cetatenii rusi vor iesi la munca la 11 ianuarie, dupa sarbatorile de iarna pe rit vechi, intr-o dispozitie proasta. Sandomirski califica aceasta reactie drept “sindrom post-sarbatori”.
“Oamenii se inchid de buna voie in fata televizoarelor si timp de doua saptamâni aproape ca nu se misca”, constata interlocutorul ziarului rus. Regimul obisnuit este dat peste cap, iar trezitul de dimineata pentru munca devine un act de eroism.

Reobisnuirea cu graficul de munca poate fi mai usoara daca iti faci orele de somn si gasesti 30-40 de minute pentru a te plimba la aer curat. Înainte de a se intoarce la locul de munca, oamenii ar trebui sa-si faca un plan de lucru aproximativ, fixând cele mai stringente si mai importante treburi.
Este important sa fie trasate obiective a caror rezolvare ofera emotii pozitive. Volumul de munca trebuie majorat treptat, fara a se face “acte de eroism” din prima zi. “În prima saptamâna dupa sarbatori, barbatii manifesta o irascibilitate sporita”, atentioneaza Sandomirski.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata