Scăderea producției industriale din Germania

 Producția industrială germană a scăzut, în septembrie, peste așteptări, indicând o slăbire contină a sectorului și sugerând faptul că cea mai mare economie din Europa a intrat în recesiune în trimestrul al treilea, relatează Reuters.

Producția industrială a scăzut cu 0,6% pe lună, au arătat cifrele publicate de Ministerul german al Economiei, relatează sursa citată.

„Acest număr nu este unul pozitiv. Declinul producției industriale din septembrie face ca o recesiune tehnică să fie aproape oficială acum”, a declarat Thomas Gitzel, economist la VP Bank, citat de Reuters.

Datele de la Oficiul de Statistică au arătat că producția industrială a scăzut cu 1,1% între iulie și septembrie, marcând al cincilea trimestru consecutiv de contracție.

În timp ce sectorul construcțiilor a rămas stabil în trimestrul al treilea, scăderile pe scară largă au fost în producția înregistrată la fabricile de produse chimice, produse metalice, echipamente electrice, utilaje și autovehicule sau piese, potrivit datelor Ministerului Economiei al țării.

Producătorii dependenți de exporturile din Germania sunt afectați de încetinirea economiei mondiale și de incertitudinea comercială legată de războiul tarifar dintre Statele Unite și China.

Aceste datele au apărut la o zi după ce cifrele au arătat că sectorul comenzilor industriale a crescut mai mult decât estimat, în septembrie.

Jens-Oliver Niklasch, economist la Landesbank Baden-Wuerttemberg, a avertizat că scăderile semnificative ale producției de bunuri intermediare și de capital sugerează că recesiunea din sectorul industrial nu va fi depășită curând.

„Scăderea din septembrie a industriei ne face să credem că și Produsul Intern Brut a scăzut ușor în trimestrul al treilea”, a spus el, potrivit sursei precizate.

Un sondaj efectuat luni a arătat că producătorii germani au rămas blocați în recesiune în octombrie, întrucât noile comenzi au scăzut pentru a 13-a lună consecutivă, iar fabricile au redus locurile de muncă în cel mai rapid ritm din ultimii10 ani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata