Schimbări climatice: „creștere” a carbonului așteptată în explozia energiei post-Covid

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) prezice o creștere majoră a emisiilor de CO2 din energie în acest an, pe măsură ce lumea va reveni din cauza pandemiei.

Emisiile totale de energie pentru 2021 vor fi în continuare ușor mai mici decât în ​​2019, spune agenția.

Dar CO2 va crește cu a doua cea mai mare cantitate anuală înregistrată.

Utilizarea cărbunelui în Asia este de așteptat să fie esențială: AIE spune că va crește cererea globală cu 4,5%, ajungând aproape de vârful global observat în 2014.

Cu toate acestea, și energia regenerabilă este în plină expansiune, sursele verzi urmând să furnizeze 30% din electricitate în acest an.
Drumurile goale, străzile mari și aeroporturile care au marcat răspunsul global la coronavirus au înregistrat cea mai mare scădere a cererii de energie de după al doilea război mondial.

Acest declin a făcut ca emisiile de carbon să se prăbușească cu aproximativ 6% în 2020, întrucât combustibilii cu consum mai mare de carbon, cum ar fi cărbunele și petrolul, au fost cei mai afectați de restricții.

Mulți au sperat că aceste schimbări în utilizarea energiei vor fi susținute în recuperarea după pandemie, dar aceste ultimele previziuni ale AIE indică faptul că este puțin probabil să fie așa.

Cererea de energie este în plină expansiune în lumea în curs de dezvoltare, cu o creștere de 3,4% prevăzută pentru acest an – acest lucru contrastează cu economiile mai bogate, unde se așteaptă ca utilizarea generală a energiei să fie încă cu 3% sub 2019.

În locurile în care cererea de energie crește, cărbunele joacă un rol cheie.

Utilizarea globală globală a scăzut cu aproximativ 4% în 2020, dar se așteaptă să crească cu 4,5% în acest an.
Acest lucru se întâmplă în principal în Asia, unde China este lider și se așteaptă să reprezinte mai mult de jumătate din creșterea globală a cărbunelui în acest an.

Dar chiar și în SUA și UE, unde cărbunele se află pe picior de ceva vreme, se așteaptă ca cererea să crească – deși probabil va rămâne probabil sub nivelul din 2019 în aceste regiuni.

Potrivit AIE, cererea de cărbune este probabil să fie aproape de vârful global observat în 2014 – și acest lucru are implicații pentru eforturile de restrângere a schimbărilor climatice.

„Emisiile globale de carbon vor crește cu 1,5 miliarde de tone în acest an – determinate de reapariția utilizării cărbunelui în sectorul energiei electrice”, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al AIE.

„Acesta este un avertisment grav că recuperarea economică din criza Covid este în prezent orice altceva decât durabilă pentru climatul nostru”.
Previziunile privind emisiile pentru 2021 ar fi și mai grave, potrivit IEA, dacă cererea de petrol ar crește la niveluri precovide.

Până la sfârșitul acestui an, se așteaptă ca utilizarea petrolului pentru aviație să fie cu 20% sub nivelurile din 2019.

Cu toate acestea, există câteva aspecte pozitive pentru energia regenerabilă în raportul AIE. Eoliene, solare și alte forme durabile au crescut cu 3% în 2020, iar în sectorul energiei se așteaptă să crească cu 8% anul acesta.

În general, sursele de energie verde vor asigura 30% din producția de energie electrică, cel mai înalt nivel de la începutul revoluției industriale.

Reflectând complexitatea imaginii globale a energiei, China va reprezenta probabil aproape jumătate din creșterea globală a energiei regenerabile în acest an.

„Așa cum am văzut la nivel de țară în ultimii 15 ani, țările care reușesc să-și reducă emisiile sunt cele în care energia regenerabilă înlocuiește energia fosilă”, a declarat prof. Corinne Le Quéré, de la Universitatea din East Anglia, care a studiat factorii care determină țările să-și schimbe sistemele de putere.

„Ceea ce pare să se întâmple acum este că avem o desfășurare masivă de energie regenerabilă, ceea ce este bun pentru combaterea schimbărilor climatice, dar acest lucru se întâmplă alături de investiții masive în cărbune și gaz.”

„Cheltuielile de stimulare post-Covid-19 la nivel mondial continuă să finanțeze în mare măsură activități care ne blochează emisiile mari de CO2 timp de decenii”.

La sfârșitul acestei săptămâni, președintele Biden va găzdui un summit climatic, cu aproximativ 40 de președinți și prim-miniștri așteptați să ia parte virtual.
De asemenea, se așteaptă ca SUA să anunțe un obiectiv semnificativ îmbunătățit de reducere a emisiilor pentru 2030.

Potrivit AIE, aceste acțiuni nu pot veni suficient de repede dacă se vor limita emisiile pentru a menține obiectivele de temperatură ale acordului climatic de la Paris la vedere.

„Dacă guvernele din întreaga lume nu se mișcă rapid pentru a începe reducerea emisiilor, este probabil să ne confruntăm cu o situație și mai gravă în 2022”, a spus dr. Birol de la AIE.

„Summitul liderilor asupra climei găzduit de președintele SUA Joe Biden săptămâna aceasta este un moment critic pentru a ne angaja la o acțiune clară și imediată înaintea COP26 din Glasgow.”

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata