Schimbările climatice ameninţă siguranţa alimentară a 60 de milioane de oameni din Asia

Schimbările climatice vor reduce drastic căderile de zăpadă şi apa generată de topirea gheţurilor într-o regiune din Himalaya, ameninţând siguranţa alimentară a peste 60 de milioane de oameni din Asia, în următoarele decenii – avertizează trei cercetători de la Universitatea olandeză din Utrecht, într-un un articol publicat de revista Science.

Se aşteaptă ca bazinele Indusului şi Brahmaputrei să fie cele mai afectate negativ, în timp ce în bazinul Fluviului Galben disponibilitatea apei pentru irigaţii va creşte.
Peste un miliard de persoane depind de apa furnizată din topiri de Indus, Gange, Brahmaputra, Yangtze şi Fluviul Galben. Rezervele de zăpadă şi gheaţă situate în amonte sunt importante în susţinerea disponibilităţii apei în aval.

Cercetătorii de la Universitatea din Utrecht şi de la organizaţia de cercetare şi consultanţă FutureWater au calculat reducerea acoperirii gheţarilor şi zăpezii şi au prognozat viitorul debit al fluviilor, făcând previziuni cu privire la siguranţa alimentară în bazinele acestor cinci fluvii majore.
„Rolul apei rezultate din topire în bazinul Indusului este mult mai important decât cel al altor bazine hidrografice din Asia”, a afirmat Walter Immerzeel, hidrolog la Universitatea din Utrecht şi FutureWater.

„Secţiunile în aval de Indus sunt secetoase şi adăpostesc una dintre cele mai mari reţele de irigaţii din lume, astfel că sunt complet dependente de apa rezultată din topiri”, a mai precizat el. Schimbările climatice vor duce în cele din urmă la niveluri ale debitului în scădere ale celor mai importante fluvii din Asia, cu impact asupra volumului de apă disponibil pentru irigaţii.

„Modelul nostru de calcul arată că Brahmaputra şi Indus sunt cele mai vulnerabile. Conform estimărilor noastre, acest lucru va pune în pericol siguranţa alimentară a aproximativ 60 milioane de locuitori din aceste zone, până în anul 2050 „, a explicat Immerzeel. „Cu toate acestea, opusul este, de asemenea, posibil. În bazinul Fluviului Galben, este de aşteptat o creştere a cantităţii de precipitaţii iarna, ducând la o disponibilitate crescută de apă la începutul sezonului”, a mai precizat cercetătorul.

Mărimea şi debitul gheţarilor din Himalaya se confruntă cu scăderi semnificative din cauza schimbărilor climatice. „Cu toate acestea, declinul glaciar observat variază mult de la regiune la regiune şi există un grad ridicat de incertitudine în ceea ce priveşte viteza declinului”, a afirmat Marc Bierkens, profesor de hidrologie la Universitatea din Utrecht. „Totuşi, tendinţele identificate în previziunile privind debitul fluviului nu iau în considerare această incertitudine”, a mai spus el.

Cercetătorii şi-au bazat rezultatele pe o combinaţie de modele hidrologice şi prognoze climatice de la cinci scenarii climatice diferite precum şi pe imagini din satelit ilustrând zăpada şi gheaţa, precipitaţiile şi schimbările din câmpul gravitaţional al Pământului. Studiul a fost finanţat parţial de către Organizaţia pentru Cercetare Ştiinţifică din Olanda (NWO).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata