Secetă în Pakistan: Alarmă în urma decesului a peste 120 de copii din cauza subnutriţiei

Cinci copii şi-au pierdut viaţa în ultimele ore în districtul Tharparkar, în sudul Pakistanului, unde seceta ce durează de câteva luni a provocat o lipsă de alimente şi a costat viaţa a peste 120 de copii, potrivit presei locale, semnalează luni EFE.

Responsabili sanitari din provincia meridională Sind au semnalat pentru ziarul Express Tribune că în ultimele trei luni au decedat o sută de copii în Tharparkar şi în districtul vecin Badin, însă au respins posibilitatea ca lipsa alimentelor să fie cauza acestor decese.

Medicul Salma Shaikh a declarat pentru acelaşi ziar 80% dintre copiii care au primit îngrijiri suferă de subnutriţie.

Shaikh a spus că, în ultimele trei luni, la Mithi, capitala districtului, au decedat 41 de copii — între care 23 de nou-născuţi — şi că lipsa de alimente pentru cei mici şi pentru mamele lor este un factor-cheie în ceea ce priveşte nivelul mortalităţii.

Premierul pakistanez Nawaz Sharif a prezidat luni la Mithi o întâlnire transmisă în direct la televiziune cu diverşi responsabili ai administraţiilor locale şi a întrebat despre cauzele numărului mare de morţi.

Un responsabil local din Mithi i-a explicat şefului guvernului că starea de urgenţă legată de secetă fusese decretată în octombrie şi că responsabilii guvernamentali ‘erau conştienţi de aceasta’.

Nawaz Sharif a anunţat că guvernul central va aloca un miliard de rupii (circa zece milioane de dolari) pentru ajutorarea persoanelor afectate.

Responsabili din cadrul poliţiei din Mithi şi din localitatea vecină Chachro au semnalat pentru EFE că se repartizează alimente în rândul populaţiei. La operaţiunile de ajutorare participă şi armata. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata