Secetă: Statul Malawi declară stare de catastrofă naturală

Preşedintele statului Malawi, Peter Mutharika, a declarat miercuri stare de catastrofă naturală în ţară ca urmare a penuriei de hrană provocată de seceta, care a pus stăpânire pe Africa australă de peste un an, transmite AFP.

„Declar Malawi în stare de catastrofă naturală după perioade prelungite de secetă în sezonul agricol 2015-2016″, a spus preşedintele într-un comunicat. „Apreciem că volumul recoltei de porumb este cu 12% mai scăzut decât anul trecut”, a precizat şeful statului, adăugând că „numărul persoanelor aflate în nesiguranţă alimentară va creşte, acestea având nevoie de ajutor umanitar în 2016-2017”.

O serie de ţări africane — Zimbabwe, aflată de asemenea în stare de catastrofă naturală, Mozambic, Zambia şi Malawi — înregistrează severe penurii de hrană, care anunţă o gravă criză alimentară în regiune. Și Africa de Sud, principalul exportator de cereale pentru vecinii săi, trece la rândul său prin cea mai grea secetă din ultimii o sută de ani, urmând să importe 6 milioane de tone de porumb în acest an, jumătate din recolta sa obişnuită.

Programul alimentar mondial (PAM), agenţie a ONU, a anunţat deja că îi va ajuta pe cei 3 milioane de locuitori din Malawi, unde 23 de districte din 28 sunt afectate de secetă.

„Actuala secetă din Malawi s-a adăugat la recoltele slabe de anul trecut, obţinute ca urmare a inundaţiilor din mai multe zone ale ţării”, a declarat AFP purtătorul de cuvânt al PAM pentru Africa australă. „Situaţia este aproape disperată şi credem că ce este mai rău abia urmează. Va trece multă vreme până ce situaţia se va îmbunătăţi”, a adăugat el.

PAM a avertizat în luna februarie că Malawi trece prin cea mai gravă situaţie de nesiguranţă alimentară din ultimii zece ani. Și în ţara vecină, Zimbabwe, un sfert din populaţie se găseşte în această situaţie, adică 2,8 milioane de persoane, iar PAM ajută circa 730.000 de locuitori.

Actuala secetă este agravată de fenomenul El Nino, curent cald ecuatorial din Oceanul Pacific, ce reapare o dată la cinci sau şapte ani, înregistrând în acest an o intensitate puternică şi provocând secetă în unele zone şi inundaţii grave în altele, încheie AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata