Şefii EADS şi Airbus, suspectaţi de a folosirea neloială a informaţiilor interne

Sapte dintre actualii si fostii reprezentanti Airbus si EADS, dintre care si fostul copresedinte Noël Forgeard, sunt acuzati pentru folosirea neloiala a informatiilor interne in cadrul programului A380, in raportul Autoritatii Pietelor Financiare (AMF) din Franta, care prevede amenzi mari in acest sens, transmite AFP.

Raportorul comisiei de sanctiuni a Autoritatii Pietelor Financiare si-a prezentat marti concuziile, chiar in ziua in care grupul european anunta rezultate in crestere pe al doilea trimestru.

Pentru raportorul Antoine Courteault, conducerea EADS, care dispunea la inceputul lui 2006 de informatii privind intârzierea programului A380 si care si-a exercitat optiunile de vânzare in martie 2006, adica 7 persoane in total, sunt suspectate de a fi folosit neloial informatiile interne.

În schimb, actualul director general Airbus, Thomas Enders, si predecesorul sau, Gustav Humbert, nu sunt suspectati de raportor precum si actionarii pentru control EADS, grupurile Lagardere si DaimlerChrysler.

Principalul conducator vizat de catre raportor este Noël Forgeard, pentru care este prevazuta o amenda de 5,45 milioane de euro.

Noël Forgeard a realizat un profit de 3,7 milioane de euro prin vânzarea pe 9 si 15 martie a 293.000 de optiuni cu actiuni, in conditiile in care Noël Forgeard si alti sase conducatori au fost informati de intârzierile in programul A380, din 17 februarie.

De abia pe 13 iunie 2006 Airbus anunta o intârziere de sase-sapte luni in calendarul livrarilor A380. Acest anunt a dus la o scadere de peste 26% a cursului actiunii EADS si, trei saptamâni mai târziu, la demisia lui Noël Forgeard.

Mai sunt vizati si Jean-Paul Gut, fostul director general delegat EADS, directorul comercial Airbus, John Leahy, directorul EADS din Dresda (Germania), Andreas Sperl, precum si doi alti responsabili Airbus, Erik Pillet si Alain Flourens.

Raportorul considera de asemenea ca EADS nu a comunicat la timp pietei informatia privind intârzierile A380: el propune deci o sanctiune de 700.000 de euro pentru compania europeana aerospatiala si de aparare , care detine Airbus.

În total, 10 din cele 17 persoane avute in vedere in raportul precedent al AMF in octombrie 2007, au fost exonerati de catre raportor.
La inceputul anchetei, AMF considera ca perspectivele financiare EADS si programul A350 au dus la folosirea neloiala a informatiilor interne, pentru care sunt suspectate 10 persoane.

Comisia pentru sanctiuni urmeaza sa se pronunte, dupa ce vor fi audiati cei sapte conducatori, la finalul lui noiembrie, conform unor surse apropiate din dosar.

În acest stadiu al anchetei penale deschise paralel cu cea de la AMF, cinci persoane au fost acuzate, printre care si Noël Forgeard. Dintre acestea, Gustav Humbert este urmarit penal pentru delictul de a furniza informatii interne, insa el a fost exonerat de catre raportorul AMF.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata