Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus: Lumea poate pune pandemia sub control în câteva luni

Lumea poate pune sub control pandemia globală COVID-19 în lunile următoare, cu condiția să distribuie în mod echitabil resursele necesare, a declarat luni șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Activista globală pentru schimbările climatice Greta Thunberg, care s-a alăturat briefing-ului ca invitată virtuală din Suedia, a aruncat o privire asupra „naționalismului vaccinului” și a spus că este lipsit de etică faptul că țările bogate acordă prioritate cetățenilor mai tineri pentru vaccinare, înaintea grupurilor vulnerabile din țările în curs de dezvoltare.

„Avem instrumentele pentru a controla această pandemie în câteva luni, dacă le aplicăm în mod consecvent și echitabil”, a spus șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Cu toate acestea, el și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „rata alarmantă” la care COVID-19 se răspândește la cei cu vârste cuprinse între 25 și 59 de ani la nivel mondial, posibil datorită unor variante mult mai contagioase.

„Au fost necesare nouă luni pentru a ajunge la un milion de decese; 4 luni pentru a ajunge la 2 milioane și 3 luni pentru a ajunge la 3 milioane.”

Thunberg a spus că, în timp ce una din patru persoane din țările cu venituri ridicate a fost vaccinată acum împotriva COVID-19, doar una din peste 500 de persoane din țările mai sărace a primit o doză.

„Naționalismul vaccinului este ceea ce conduce distribuția vaccinurilor”, a spus ea.

„Singurul lucru moral corect este de a acorda prioritate persoanelor care sunt cele mai vulnerabile, indiferent dacă trăiesc într-o țară cu venituri ridicate sau într-o țară cu venituri mici”.
Thunberg a trasat, de asemenea, o legătură directă între pandemie și distrugerea mediului, despre care a spus că a făcut mult mai ușor ca virusii periculoși să sară de la populațiile de animale la oameni.

„Știința arată că vom experimenta pandemii mai frecvente și devastatoare, cu excepția cazului în care ne schimbăm drastic căile și modurile în care tratăm natura … Creăm condiții ideale pentru ca bolile să se răspândească de la un animal la altul și pentru noi”, a spus ea.

Thunberg a cerut tinerilor de pretutindeni să se vaccineze dacă li se oferă o oportunitate, chiar dacă aceștia sunt grupul de vârstă cel mai puțin expus riscului de COVID-19, din „solidaritatea cu persoanele din grupurile de risc”.

O epidemiologă principală a OMS, Maria van Kerkhove, a declarat pentru același briefing că cea mai recentă creștere a infecțiilor cu COVID-19 la nivel mondial a inclus creșteri în rândul grupelor de vârstă afectate anterior de pandemie.

„Vedem rate crescute de transmitere la toate grupele de vârstă”, a spus ea, adăugând că s-au raportat săptămâna trecută aproximativ 5,2 milioane de cazuri, cea mai mare creștere săptămânală de la începutul pandemiei.

„Vedem o ușoară schimbare de vârstă în unele țări, determinată de amestecul social”, a adăugat ea.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata