Șeful ONU avertizează privind riscul de divizare a lumii între SUA și China

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, i-a avertizat pe liderii mondiali cu privire la riscul imens al divizării lumii în două, Statele Unite și China creând internete rivale, monedă, comerț, reguli financiare şi „propriile lor strategii geopolitice şi militare”, potrivit Associated Press.

În „disursul său anual privind starea lumii” din cadrul Adunării Generale a șefilor de stat și de guvern Guterres a declarat că riscul „poate să nu fie încă mare, dar este real.”

„Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita marea fractură și a menține un sistem universal, o economie universală cu respect universal pentru dreptul internațional; o lume multipolară cu instituții multilaterale puternice”, le-a spus acesta președințiiălor, prim-miniștrilor, monarhilor și miniștrilor din cele 193 de state membre ONU.

Guterres a zugrăvuit o imagine sumbră a unei planete profund împărțite și neliniştite care se confruntă cu o criză climatică, „posibilitatea alarmantă a unui conflict armat în Golf”, răspândind terorismul, creșterea populismului și „explodând” inegalitatea.

Discursul său a fost urmat de primul vorbitor tradițional – Brazilia, reprezentat de noul său președinte, Jair Bolsonaro – și de Statele Unite, reprezentate de președintele Donald Trump.

Organizația Națiunilor Unite, destinată să promoveze o lume multilaterală, s-a luptat în fața creșterii unilateralismului promovat de către SUA și alte națiuni care favorizează doar dezvoltarea lor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata