Serbia: Largă victorie a conservatorilor proeuropeni la alegerile legislative anticipate

Partidul Sârb al Progresului /SNS, conservatorii proeuropeni/ au fost realeşi cu 48,34 % din voturi la alegerile legislative anticipate desfăşurate duminică, 16 martie, potrivit unor rezultate oficiale publicate luni, care se referă la 99% din buletinele de vot, relatează AFP.

SNS, care domină coaliţia guvernamentală care-şi încheie mandatul, a obţinut 158 de locuri, din cele 250 cât are parlamentul, potrivit rezultatelor Comisiei electorale centrale.

Partidul Socialist /SPS/, actualul aliat al SNS din cadrul guvernului în exerciţiu, a obţinut 13,51% din voturi /44 de mandate/.

Pentru opoziţie, Noul Partid Democrat /NDS/, formaţiunea fostului preşedinte sârb Boris Tadic, a obţinut 5,71% şi Partidul Democrat /DS/, al fostului primar al Belgradului Dragan Djilas, a câştigat 6,04% din voturi.

În afara celor patru formaţiuni, doar partidele minorităţilor ungară, albaneză şi musulmană vor intra în viitorul parlament sârb.

Aproximativ 6,7 milioane de alegători au fost chemaţi duminică la urne pentru reînnoirea forului legislativ al ţării. Scrutinul a fost organizat cu doi ani mai înainte faţă de încheierea actualului mandat de patru ani al parlamentului, la cererea SNS, care, după ce şi-a întărit poziţia odată cu începerea, în ianuarie, a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, dorea un mandat şi mai clar pentru a întreprinde reforme economice dificile în fosta republică iugoslavă, a cărei economie este în criză de câţiva ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata