Sharia nu obligă femeile să îşi acopere faţa, mâinile sau picioarele

Principala autoritate religioasă din Pakistan a declarat că legea islamică nu obligă femeile să își acopere fața, mâinile sau picioarele – o decizie neobișnuită pentru această instituție conservatoare, relatează AFP.

Consiliul ideologiei islamice (CII), creat în 1962 pentru a informa parlamentul de la Islamabad cu privire la compatibilitatea legislației cu sharia, și-a exprimat această opinie în cadrul unei reuniuni desfășurate luni.

Cu toate acestea, președintele CII, Muhammad Khan Sheerani, a „sfătuit femeile să respecte morala și să aibă o atitudine modestă în societate” și le-a recomandat să „își acopere membrele, pentru a evita amenințările sau acțiunile rău intenționate”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției pentru AFP.

Potrivit militantei pentru drepturile omului Farzana Bari, decizia Consiliului este „încurajatoare”.

„Este un semnal pozitiv, clerul pare să-și fi dat seama că legitimitatea sa a fost pusă sub semnul întrebării, iar decizia este destinată să-i îmbunătățească imaginea”, a spus ea.

„Demnitarii conservatori sunt în defensivă; uitați-vă la decizia Curții Supreme cu privire la legea privind blasfemia — ea încurajează clerul să ia cuvântul și să discute o reformă a acestei legi”, a adăugat activista.

Declarațiile sale survin în contextul în care, în această lună, Curtea Supremă a confirmat condamnarea la moarte a lui Mumtaz Qadri, ucigașul unui guvernator de provincie care s-a pronunțat în favoarea unei reforme a legii controversate care condamna blasfemia. Acest verdict istoric a fost salutat de moderați, fiind considerat o victorie împotriva extremismului religios.

Anul trecut, Consiliul ideologiei islamice, ale cărui recomandări nu sunt obligatorii, a estimat că interzicerea căsătoriei între copii este incompatibilă cu legea islamică și a cerut ca guvernul să modifice legislația, spre nemulțumirea apărătorilor drepturilor omului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata